Kalóriát égető zsírszövet

A tudósok felfedezték, hogy néhány zsírsejt miként alakul át kalóriaégető barna zsírszövetté a fehér helyett, mely utóbbi az elhízással hozható összefüggésbe.

A felfedezés segíthet kifejleszteni olyan módszereket, melynek segítségével felvehető a küzdelem a népbetegségnek számító elhízással, mely teljesen kimeríti az egészségügy költségvetését és forrásait a gazdag országokban, és amely egyre gyorsabban terjed a fejlődő világban is.

A tanulmány vezetője, Stephan Herzig a heidelbergi Német Rákkutató Központból elmondta, a tudósok most megpróbálhatják felhasználni az őssejteket a barna zsírsejtek megalkotásához, melyet aztán a testbe építve fokozhatják a kalóriaégetést.

“Most, hogy már ismerjük, mi szükséges a barna zsírsejtek kialakulásához, kezünkben az eszköz ahhoz, hogy mindent összeszedjünk és kipróbáljuk” – nyilatkozta telefonos interjújában, melyet a Reuters hírügynökségnek adott. Az őssejtek a vezérsejtek, melyekből kialakul az összes többi sejt is.

Az elhízott emberek aránya drámaian növekedett az elmúlt évtizedekben a gazdag nemzetek körében. A nyugati típusú étrend és a kevesebb mozgás miatt a kövérség elérte a fejlődő országokat is. Az amerikai felnőttek kétharmada, a gyermekeknek közel harmada elhízott vagy túlsúlyos, ez az állapot pedig növeli a cukorbetegség, a szívbetegség és más krónikus betegségek kockázatát.

Herzig német és svájci tudósokból álló csapata laboratóriumi egereken kísérletezett, és felfedezték, hogy a COX-2 nevű enzim indítja be azt a folyamatot, melynek következtében a fehér zsírszövet helyett barna keletkezik. A fehér zsírszövet a testünket – különösen a hasi és combi részt – használja zsírraktárnak.

A barna zsírszövet ezzel szemben szórványosan helyezkedik el, és abban segít, hogy az újszülötteket melegen tartsa, illetve felnőttek esetében a kalóriaégetést segíti elő. Ha az alacsony hőmérséklet beindítja a működését, a barna zsírszövet sokkal gyorsabban égeti a kalóriákat, mint a hagyományos zsírszövet.

A tanulmány, mely a Science-ben jelent meg, azt is felfedezte, hogy azok az egerek, melyeket úgy manipuláltak genetikailag, hogy sok COX-2-t termeljenek, gyorsabban égették a kalóriákat, és jobban védte őket az elhízástól is. A tudósok becslése szerint egy felnőtt szervezetében már akár 50 gramm barna zsírszövet is elegendő lenne ahhoz, hogy az energiafelhasználás 20 %-kal növekedjen.

foto:pixabay.com

“Ez nem túl sok barna zsírszövet, viszont hatalmas növekedés az energiaégetésben” – mondta Herzig. “Ezt a fajta transzplantációs eljárást már kipróbálták más állatokon és más sejttípusokkal, tehát elviekben működik.”

A COX-2 kritikus fontosságú a prosztagladionok termeléséhez. Ez egy hormonszerű anyag, mely több okból is fontos az egészséges működéshez, például szabályozza az immunrendszert. A COX-gátlóknak nevezett fájdalomcsillapítók, mint például az aszpirin és az ibuprofen, blokkolják a COX-enzimeket. De Herzig elmondása szerint ez nem jelenti azt, hogy ezek a gyógyszerek hizlalnak, mivel a barna zsírszövethez szükséges COX-2 másként működik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index