Jó tanácsok a karácsonyi bevásárlásokhoz!

A karácsony az év legbensőségesebb ünnepe, amelynek középpontjában a családi, baráti összejövetel, és az ehhez csatlakozó ünnepi étkezés áll. Ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért, és már napokkal az ünnepi sorok előtt megkezdődik a készülődés, az ünnepi étkezés hozzávalóinak beszerzése.

Hogyan készüljünk a vásárlásra?

Írjuk össze, mire van szükségünk, és gondoljuk át, hol kívánjuk azt beszerezni. Készüljünk elegendő bevásárló szatyorral, zacskóval, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk majd elhelyezni. Lehetőleg ne kérjünk az üzletben műanyag reklámzacskót, ezzel is csökkentjük a hulladék mennyiségét.

Hol vásároljunk?

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Sokat elárul az értékesítőhely tisztasága, vásárló által is megítélhető higiénés állapota, az eladók ruházata is. Szóljon rá nyugodtan az eladóra, ha kézzel fogja meg a felvágottat, vagy ha dohányzik. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Gyanakodjunk, ha egy árut túlságosan olcsón kínálnak, vagy az utcán, aluljáróban akarnak ránk tukmálni. 14693

Nézze meg a termék jelölését!

Vásárláskor mindig nézzük meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyünk szemüveget, akár nagyítót is. A jelölésen rajta kell lenni legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának, minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idejének. Megtalálhatja az összetevők között az adalékanyagok felsorolását, és az esetleges allergizáló hatású anyagok feltüntetését. Ha a termék hűtést igényel, a tároláshoz javasolt hőmérséklet is fel van tüntetve. A jelölésnek magyar nyelven is szerepelnie kell. Az összetevők csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, amelyből következtetni lehet azok arányára. Lejárt terméket ne vásároljon meg! Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.

Az E számok az élelmiszer-adalékanyagokat jelzik. Megjegyzendő, hogy az adalékanyagok nem csak E-számmal, hanem kémiai nevükkel is feltüntethetők. A szabályosan előállított, magyarországi termékekben az adalékanyagokból csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos, szokásos fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Nem árt azonban korlátozni az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, vagy szinte kizárólag cukorból, adalékanyagból és vízből állnak.

Figyeljen a csomagolásra!

A csomagolás is sokat elárul. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják. Ha a mélyhűtött termék csomagolása belül zúzmarás, a termék egy tömbbé összefagyott, ne vegyük meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó. Olyan terméket se vegyünk meg, melyet gyanúnk szerint eredeti csomagolásából kibontottak, vagy csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket.14694

Figyeljen a termékre!

? A húsok, halak frissességét gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg. Egész nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén, ha szükséges.

? Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljunk, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk.

? Halvásárláskor akkor lehetünk biztosak a hal frissességében, ha az látványra, szagra és érintésre is frissnek tűnik. A ?hal a fejétől bűzlik? mondás igaz! A kopoltyúfedők megemelésével és a kopoltyú megszagolásával megállapítható a hal frissessége. A jó, friss halnak kellemes ?hínáros? szaga van. A frissesség ?mércéje? továbbá, ha érintésre kemény, rugalmas a húsa  (az ujjnyom nem marad meg benne), a kopoltyú színe pedig élénk. Az ideális eladó ügyel arra, hogy a kibelezett halat jégbe (nemcsak jégre) helyezve, tiszta  asztalról kínálja.14695? A beiglihez, egyéb süteményhez a mákot, a diót nézzük meg, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Ha igen, ne vásároljuk meg. Csomagolt terméknél a minőség-megőrzési időt is ellenőrizzük.

? Zöldség-gyümölcs esetén a frissességet szintén szemrevételezéssel meg lehet állapítani. Az esetleges növényvédő-szer maradékok ellenőrzését az illetékes hatóság végzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Aszalt gyümölcsök, különösen füge esetén molyosodás, penészedés előfordulhat, ennek szemmel látható jeleire legyünk figyelemmel.

? Édesség esetén gyakrabban néha előfordul a minőség-megőrzési idő eltüntetése, átírása, átcímkézése, előző évi szezonális édesség értékesítése. Segítsen az illetékes hatóságoknak azzal, hogy mindig ellenőrzi a jelölést és a lejárati idő feltüntetését. Különösen érvényes ez az ömlesztve kapható szaloncukorra! Ha darabszámra vásárolható szaloncukrot vásárol, a minőség-megőrzési idő felől érdeklődjön az eladónál. A termékválasztáskor vegye fontolóra, hogy a tej- illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége – és persze ára – közöttt is különbség van.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.