Jó szénhidrát, rossz szénhidrát – a szénhidrátforrásokról

A szénhidrát kulcsfontosságú a szervezetünk számára, alapvetően ez az elsődleges, legkönnyebben használható energiaforrásunk.

Bizonyos mennyiségben képesek is vagyunk raktározni belőle az izmokban és a májban, hogyha szükségünk lenne rá. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén két nagyon fontos tényezőt kell figyelembe vennünk szénhidrát fogyasztásakor:

  1. Mennyiség

Nagyon fontos korlátozni a napi szénhidrátbevitelünket, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens az ember: egy étkezés alkalmával általában maximum 40-60 gramm szénhidrát az a mennyiség, amit hosszan tartó vércukorszint-emelkedés nélkül el lehet fogyasztani. Ha a szénhidrát-anyagcsere jól működik (tehát nem cukorbeteg vagy inzulinrezisztens emberek esetében), akkor fogyaszthatunk ennél több szénhidrátot is, de a napi összkalória bevitelre mindenképpen oda kell figyelni.

  1. Minőség

Nagyon fontos a szénhidrát minősége is: lassan felszívódó szénhidrátforrásokat kell fogyasztanunk, amik lassan és egyenletesen, nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet. A két legfontosabb szabály után lássuk, mik azok az ételek, ételcsoportok, amiket lehet és nem lehet fogyasztani.

Fotó: 123rf.com

Extrudált, puffasztott étel, keksz

Az extrudált és puffasztott élelmiszerek nagyon gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, tehát az Abonett és a puffasztott rizs tilos! Szintén nem ajánlott a keksz, akkor sem, ha teljes kiőrlésű, vagy hozzáadott cukortól mentes, tehát például a népszerű Gullón keksz sem jó, a közhiedelemmel ellentétben nagy mennyiségben tartalmaz gyors felszívódású szénhidrátot.

Pékáru, kenyér, tészta

Nem ajánlott pékárut, kenyeret és tésztát fogyasztani, akkor sem, ha teljes kiőrlésű, mert szinte ugyanolyan gyorsan szívódik fel, mint bármilyen fehér lisztes élelmiszer. A teljes kiőrlésű pékáru lassú felszívódása inkább egy mítosz, mint valóság. De ha mindenáron tésztára és kenyérre éhes, arra törekedjen, hogy csökkentett szénhidráttartalmú legyen, ami mellett teljes kiőrlésű is szokott lenni. A szénhidráttartalom redukálásával csökken a glikémiás terhelés, illetve fogyasszon hozzá zsírban és fehérjében gazdag dolgokat, akkor a felszívódás sebessége csökken valamelyest.

Fotó: 123rf.com

Fehér rizs, krumpli

Fehér rizs, krumpli és kukorica (popcorn) fogyasztása tilos! Helyette van rengeteg csodálatos gabona és hüvelyes, amit meg lehet enni köretnek, úgymint árpa, barnarizs, zabpehely, hajdina, bulgur, köles, lencse, vöröslencse, csicseriborsó, sárgaborsó, zöldborsó. Ezek nemcsak lassan szívódnak föl, de tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a hüvelyesek fehérjével is.

Édesburgonya

Az édesburgonyát meg kell még említenem, ez picivel lassabban szívódik fel, mint a rendes krumpli, lehet vele próbálkozni.

Rántott dolgok

A rántott dolgok fogyasztása nem ajánlott a magas zsírtartalom és a panír szénhidráttartalma miatt.

Süti, torta

Minden olyan cukrásztermék tilos, ami gyorsan felszívódó szénhidrátokat, vagy általában sok szénhidrátot tartalmaz. Tehát, amiben liszt, teljes kiőrlésű liszt, cukor, szőlőcukor, méz, xilit, azaz nyírfacukor, kókuszvirágcukor, maltodextrin vagy fruktóz található. Ez utóbbi alacsony szénhidráttartalmú, de nagyon káros tud lenni. Ha biztosra akarunk menni, akkor a paleo sütemények irányában nézelődhetünk, mert azokat a paleóban tiltott gabona miatt alacsonyabb szénhidráttartalmú maglisztekből készítik, de sajnos sokszor magas szénhidráttartalmú édesítőszerekkel ízesítik (méz, xilit), szóval oda kell figyelni.

Édesítőszerek

Jön a kérdés, hogy mivel édesítsen a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ember: kalóriamentes édesítőszerrel. Én a steviát, az eritritolt vagy ezek valamilyen arányú keverékét ajánlom, folyékony, por és tabletta formában is kaphatóak.

Minden, amit tudni kell a Gyors és a lassú felszívódású szénhidrátokról

Gyümölcs

Mi a helyzet a gyümölccsel? Mivel a bennük lévő magas szénhidráttartalom gyorsan szívódik fel, inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén nem javasolt a fogyasztásuk, vagy maximum úgy, hogy egy magas fehérje- és zsírtartalmú étkezés végén fogyaszthatunk belőlük kis mennyiséget, hogy lassítsuk a szénhidrát felszívódását. Inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén viszont inkább az étkezés elején javasolt gyümölcsöt fogyasztani, amit magas fehérje- és szénhidráttartalmú ételek követhetnek, hogy a gyors bólus inzulin hatásgörbéje és a gyümölcsből származó gyorsan felszívódó szénhidrát felszívódási görbéje fedje egymást, és így ne fussunk bele az alacsony vagy magas vércukorszint problémájába étkezés után.

Forrás: gyorgytea.hu