Ismeri a fehér epret?

A fehér eper (pineberry)egy különleges gyümölcs, amelynek színe teljesen fehér és felszínét piros magok teszik érdekessé. Az íze sem hétköznapi, valahol az eper és az ananász között van félúton.

A fehér eper nem új nemesítés. Eredetileg 1750-ben fedezték fel Európában. Feltehetően észak-amerikai és chilei fajták keveréke. Az angol neve pineberry, amit magyarul eperanásznak lehet fordítani.

A fehér eper ültetése

A fehér eper palántákat vagy ősszel vagy tavasszal ültetjük lehetőleg napsütéses helyre. A tövek húsz centi távolságra legyenek egymástól. Mindegyik növénynek tízszer-tízcentis gödröt és tegyük úgy bele, hogy a középső szívlevél a talajjal egy szintben legyen. A palántát alaposan öntözzük meg az ültetés után.

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés, Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is.

Eperszezonban gyakrabban jelentkezik csalánkiütés?

Fehér eper gondozása

Fontos, hogy szárazság idején rendszeresen öntözzük és évente egyszer trágyázzuk a talaját. A földet tartsuk gyommentesen és rendszeresen távolítsuk el az ostorindákat.

 

fehereper

Foto:pixabay.com

 

Fehér eper fajta

A fehér eper fajták közül itthon a „Snow White” kapható, amely közepesen nagy termést hoz. Június közepétől egész július közepéig hozzá a termését.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.