Inzulinrezisztenciában szenved? Legyen önmaga dietetikusa!

Amint valaki megkapja az inzulinrezisztencia diagnózisát, megtudja, hogy a betegség kezelésében nagy szerepe van – akár a diabetes esetében- a teljes életmódváltásnak. A megfelelő diéta összeállításával sokan önmaguk próbálkoznak az interneten keringő minta étrendeket figyelembe véve, ám valójában ennél sokkal összetettebb a személyre szabott diéta megtervezése. Mivel a nem megfelelő táplálkozás nagy károkat okozhat, ezért a legtöbb szakember mindenkit óva int attól, hogy önmaga dietetikusa legyen!

Az inzulinrezisztencia kezelésének 3 pillére

Az inzulinrezisztencia (IR) leggyakrabban a helytelen életmód következménye, hiszen a túl sok cukor, a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása, a testmozgás hiánya, és az ezekből adódó túlsúly mind megnövelik a betegség kialakulásának esélyét. Kezeletlen esetben könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez, meddőséghez és PCOS-hez is vezethet, ezért fontos, hogy a terápiát a beteg mielőbb elkezdhesse, ami személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást és szükség esetén gyógyszeres kezelést foglal magában. Mivel az IR erősen az életmóddal összefüggő állapot, ezért ha a háromból az egyik kiesik vagy nem megfelelő, akkor a várt javulás elmaradhat, mivel így nincs, ami nagyobb mértékben és tartósan csökkentené az inzulinszintet – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája.

inzulinrezisztencia

A valóban hatékony étrend személyre szabott

Az interneten számtalan IR diétával, kapcsolatos tanácsokkal lehet találkozni, ahol egy-egy sablon mintaétrenddel próbálják segíteni a betegeket. Pedig a megfelelő diéta nem csupán 160 g szénhidrát fogyasztásából, ill. a gyors és lassú felszívódású ételek helyes megválasztásából áll. Fontos azzal tisztában lenni, hogy az étrend, amit az egyik ember követ, az közel sem biztos, hogy a másiknak is jó lesz, így az inzulin értékei nem, vagy csak kis mértékben fognak csökkenni.

„A személyre szabott diéta igen lényeges a gyógyulás szempontjából, és ennek összeállításához több dolgot is figyelembe kell venni. Egyrészt egy előzetes állapotfelmérés segítségével képet kaphatunk többek között a beteg testsúlyáról, zsigeri zsír százalékáról, az izom/zsír arányáról, testtömeg-indexéről. Ezzel megállapítható, ha valaki többlet súllyal rendelkezik, amely azért fontos mert náluk a testsúly csökkentésével is érhető el bizonyos javulás. A felmérés során ezen kívül kikérdezzük a pacienst életmódjáról, napirendjéről, étkezési szokásairól, egyéb betegségeiről, ételintoleranciáiról is. Ezek ismeretében állítható össze a megfelelő diéta, egyénre szabott szénhidrát mennyiséggel – mondja Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Mindemellett érdemes az apróbb buktatókkal is tisztában lenni, amiket sok oldal és fórum nem említ. Például az ételek elkészítési módja is változtathat a felszívódás gyorsaságán, csakúgy, mint az, hogy mit mivel fogyaszt. Ha pl. a szénhidrát tartalmú étel fehérjével kerül a tányérra, magas rosttartalmú alapanyaggal fogyasztja, esetleg bő zsírban süt ki valamit, akkor az lassabb felszívódásúvá válik (ez utóbbival azonban érdemes óvatosan bánni), viszont pl. a pürésítés hatására gyorsabb felszívódású lesz.

Miért nem javulnak az értékeim? Kérjen segítséget!

Amennyiben nem tudja, hogyan induljon neki az életmódváltásnak, vagy ha nem javulnak az inzulin értékei – dacára a rendszeres mozgásnak és a gyógyszernek-, akkor érdemes dietetikushoz fordulnia, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a diétát illetően. Az állapotfelméréskor kapott adatok birtokában pontosan meghatározza a napi szénhidrát és kalória szükségletet, valamint a jelenlegi étrendet átnézve rámutat az esetleges hibákra és pozitívumokra is. Mindemellett egy telefonra letölthető alkalmazás segítségével könnyebbé válhat az életmódváltás, ugyanis ekkor lehetőség van megtekinteni a szakember által előírt mozgás és táplálkozás tervet, illetve ellenőrizni lehet, hogy a tervhez képest hogyan alakult a valóságban a táplálkozás.

Forrs: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.