Így nyerhetünk a ,,kövér-génekkel" szemben!

Amikor már negyed órája erőlködünk magunkra húzni a tavaly még jól mutató ruhát, könnyű azzal megbocsátani magunknak, hogy a kövérség a génjeinkben van… Csakhogy harcolhatunk ellene!

A túlsúlyosabb emberek gyakran hitegetik magukat azzal, hogy hiába is veselkednének neki a fogyókúrának vagy az edzésnek, mivel ,,kövér génjeik” vannak, nem fognak túl sok kilót leadni, jelentős változás nem várható. A kutatók szerint azonban, nem szabad azt hinnünk, hogy a génjeink rabszolgái vagyunk.

Az aktív életmóddal igenis harcolhatunk ellenük, azok is, akiknél a kövérség öröklődik a családban. A tanulmány középpontjában a ,,rossz-étel-gén” állt – a gyors, egyszerű, illetve gyorséttermi jellegű ételek fogyasztására koncentráltak.

A DNS egy fajtáját hordozza a britek kétharmada is, amely nehezen leküzdhető vágyat ébreszt a cukros, zsíros ételek iránt. Az úgynevezett FTO-gén (zsírtömeghez és elhízáshoz kapcsolódó gén) hibás változatával élők, mint ez már köztudott, 100 kalóriával többet esznek étkezésenként, mint azok az emberek, akiknél ez a gén hiányzik.

Fotó: 123rf.com

Egy hét alatt ez 2100 kalóriával többet jelent, mint amennyit egy FTO-gén nélküli ember elfogyaszt. A cambridge-i kutatók által végzett tanulmány nem vitatja, hogy az FTO-gén köthető az elhízáshoz. Kiemelik ugyanakkor a testmozgás, az edzés jelentőségét is.

Az elhízás esélye 30 százalékkal magasabb volt az FTO-génnel rendelkezőknél, azoknál azonban, akiknél megvolt a gén, de rendszeresen edzettek, az esély csak 22 százalék! Ez azt jelenti, hogy a testmozgás ,,elvághatja” az FTO-gén hatását – írja a PLoS Medicine.

elhízás

Van, akinek egy hibás példánya van ebből a génből, ám olyan is, akinek kettő: mondani sem kell, ők közel kétszer súlyosabbak, mint az előbbiek. Amennyiben testmozgást sem végeznek, 69 százalékkal magasabb az esélyük az elhízásra, mint azoké, akikben nincs meg az FTO-gén. Ha azonban rendszeresen mozognak, az elhízás esélye 29 százalékra csökken!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.