Miért érdemes petkint tenni a lekvárba?

A lekvárt nagyjából mindenki szereti, és szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Íme egy remek tipp cukormentes változatban,hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!

Ahogy sokminden mást, a lekvárt is az ókori görögöknek köszönhetjük, először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Jóval később, a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!

Mitől lekvár a lekvár?

A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más. A pektin egy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben van.

A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára.

A pektin hatásai:

  • koleszterinszintcsökkentő
  • szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható
  • hatékony természetes méregtelenítő
  • a vastagbélrák megelőzésére is használható
  • segíti a bélműködést
  • székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható

A petkintől rövidebb lesz a főzési idő, sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.

  • Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.
  • Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.
  • Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye. Kevesebb víz fő ki és párolog a gyümölcs húsából.
  • Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket

Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.

Így készítsünk birsalma lekvárt tartósítószer nélkül

Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is!

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.