Így hatnak a hormonok a testalkatunkra

Hogy mely testrészünkre hízunk jobban, és melyikre nem, azt az évek alatt jól megfigyelhettük, és szépen lassan megtanulhattunk együtt élni vele. De vajon mi okozza ezt a különbséget? Hát persze hogy a hormonháztartásunk! Eszerint pedig négyféle típust különböztethetünk meg.

 

Bizonyára mindenki szembesült már azzal a ténnyel, hogy nem ugyanúgy hízunk. Van, aki a hasára, más a fenekére, megint mások a lábukra, karjukra. Egy-egy fogyókúra révén megtapasztalhattuk, hogy a mellünk nagysága is változik, de van, aki a vádlijára is fel tud szedni némi felesleget. Aztán persze mindegyiknek a véges számú kombinációja is jelentkezik, így vagyunk körte, alma meg más gyümölcsökhöz hasonló alkatúak. Ezek a testalkati adottságok, illetve a túlsúly is többek között a hormonháztartásunkkal is összefüggnek, merthogy a szakemberek szerint bizonyos élelmiszerek másként hatnak a hormontermelő mirigyeinkre, amelyek a különböző testtájainkon többlet-zsírlerakódást eredményezhetnek.

Alkat kérdése

„Ilyen az alkatom” – mondjuk sokszor legyintve, és arra gondolva, hogy már annyi mindennel próbálkoztunk, diétázunk, edzeni járunk, bizonyos makacs zsírpárnák azonban valahogy csak nem akarnak eltűnni. Derékról, combról, hasról. Több kutatást végeztek ezen a téren (is), mígnem arra jutottak, hogy egyes táplálékok másként hatnak a különböző hormonrendszerrel rendelkező emberekre. Négy olyan hormontermelő mirigyet találtak, amelyek kapcsolatba hozhatóak ezzel a megállapítással: az agyalapi és a pajzsmirigyet, a mellékvesét és a petefészket.

Gyakorlatok léceknek – egyenes testalkatúak alakformálása

Az embereket ezek szerint fel lehet osztani négyféle típusra attól függően, hogy bizonyos élelmiszerek kinek melyik hormontermelő mirigyére hatnak „örömszerző” módon, és ez alapján részesítjük előnyben az egyes ételeket. És mivel az életünk során igyekszünk ezt a mirigyünket „jóllakatni”, ami azt eredményezheti, hogy a mirigy az állandó „jóllakottság” hatására lelassul, felborul a hormonháztartás, és az egyre lassuló anyagcsere miatt hízni kezdünk a kedvenc ételeinktől. Ki-ki oda, ahova.

Agyalapi mirigy

Az ebbe a típusba tartozók jellemzően átlagos testalkattal rendelkeznek, arányosak. Vagyis egyenletesen híznak, minden testrészükre rakódik felesleg. Éppen ezért sokszor meg sem látszik rajtuk az 5 vagy akár 10 kiló súlyfelesleg.

Ezért nem szabad dícsérni azt, aki fogyókúrázik

Pajzsmirigy

Az inkább vékonyabb testalkatú emberek tartoznak ebbe a halmazba. Hízás esetén általában a hasuk, illetve a csípőjük tájékán jelenik meg az a bizonyos „úszógumi”, valamint a combjuk külső oldalán.

testsúly

Fotó: 123rf.com

Mellékvese

Erős csontozat és izomzat, „robusztus” alkat – az ebbe a csoportba tartozókra jellemző tulajdonságok. Egyenletesen híznak ők is, de jellemző rájuk, hogy a felsőtest jobban erősödik (például nagy mellek, vastag felkar), a csípő pedig keskenyebb marad.

Petefészek

Az ilyen típusú nők, szinte ellentétben az előző csoporttal, inkább az alsó testrészekre, fenékre, csípőre, lábra híznak, míg a felsőtestük, karjuk vékonyabb, hasuk laposabb marad. Az egyenetlenség miatt rajtuk sajnos már néhány kiló súlyfelesleg is meglátszódik. No és a makacs narancsbőr is.

Mit lehet (t)enni?

Megfelelő étrenddel és életmóddal persze mind a négy típus testalkata befolyásolható valamennyire, de ehhez (egyes esetekben jó nagy) akarat és kitartás szükséges. Érdemes akár szakértő segítséget is kérni hozzá: vér- és egyéb vizsgálatok révén megállapítható az egyes hormontermelő mirigyek működésének intenzitása, illetve igény szerint szakszerű étrenddel is tudnak már segíteni. És persze ne feledkezzünk meg a szükség szerinti rendszeres edzésről se!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.