Így grillezz lávakövön!

A lávaköves grillezés előnyeként tartják számon, hogy  úgy készíthetünk ízletes és emellett egészséges grillvacsorát, hogy  elkerülhetjük az ételek lánggal való közvetlen érintkezését és így megakadályozhatjuk a hagyományos grillezés során fellépő rákkeltő anyagok keletkezése.

Hogyan használjuk  a lávaköves  grillezőt?

1. A lávakövet először fel kell forrósítanunk, erre számoljunk minimum 10-15 percet. A melegítés történhet elektromos-, gáz- vagy hagyományos grillen, kandallóban, tűzhelyen, elektromos- vagy gáztűzhelyen (hőálló rács használatával), esetleg sütőben.  Leggyakoribb természetesen a lávaköves gázüzemű grillek, ahol a lávakövek közvetítik a hőt az égőfejektől a nyersanyagoknak.

A lávakő alatt közvetlen fatüzelés is alkalmazható, ezzel megtakarítható a hagyományos grillezés során használt faszén vagy brikett is.

A lávakövek pórusai felszívják a lecsöpögő zsiradékot és ezzel megakadályozzák a nem kívánt égést és a káros anyagok keletkezését.

2. A forró lávakőre ezután szilikonecset segítségével kenjünk fel pár csepp olajat (lehetőleg olívaolajat) és ezután hozzáfoghatunk a grillezéshez.

A lávakövet kidobjuk vagy tisztítsuk?

Ha gyakran grillezünk, szükség lehet a lávakő cseréjére vagy tisztítására is. A lávakő tisztítása egy szezon végén nem túl kellemes elfoglaltság, de ha használat után, még melegen eltávolítjuk a vájatokból az odaégett fűszer- és húsmaradékot egy  rozsdamentes vakaró segítségével, akkor nem olyan vészes mulatság. Ezután elég csak egy papírtörlővel letörölni vagy hagyni megszáradni. Ha kihűlt a készülékünk, a grillezőlap lemosható rozsdamentes acélgyapottal, vagy a műszaki leírásban ajánlott egyéb módszerekkel. A lávakő esetleg mosogatógépben is tisztítható, de kizárólag mosogatószer használata nélkül.

Forrás: edenkert.hu