Így együnk, ha fogyni akarunk!

Az életmódbeli változtatások egyik alappillére a táplálkozás. Most a diétás étrenddel foglalkozunk.

Ahhoz, hogy diétánk eredménye tartós legyen, bizony felül kell vizsgálnunk eddigi táplálkozási szokásainkat. Sőt, spejzunk polcait is érdemes átnézni. Vajon mi lesz az, amiből a legtöbbet találunk? Fehér liszt, kristálycukor, esetleg durumlisztből készült spagetti, barna liszt, zöldség? Ha az utóbbiak, már egész jó úton járunk a kiegyensúlyozott és egészséges étrend felé, ha az előbbiek, akkor bizony érdemes eltöprengenünk a váltáson. De nézzük, mivel is kezdjük!

foto:pixabay.com

Táplálkozási alapvetések fogyni vágyóknak

1. Ne vonjunk meg a tápanyagokat a szervezetünktől, csak válasszunk egészségesebb alternatívákat! Az a diéta mely hiánytáplálkozásra alapul arra kényszeríti a szervezetet, hogy raktározzon!
2. Csökkentsük az elfogyasztott adagokat! Tegyük az ételt kisebb tányérra, és a tányéron, minél inkább húzzuk szét, hogy többnek tűnjön. Ezzel az egyszerű trükkel becsaphatjuk magunkat és az agyunkat. Étkezdében kérjük a kis adagot (az is elég lesz!).
3. Tilos éhezni és ugyancsak nem szabad teli enni magunkat!
4. Együnk lassan!  Rágjuk meg az ételt alaposan, ezzel egyrészt segítjük az emésztést, másrészt hagyunk időt a gyomornak, hogy jelezzen, ha már telítődött.
5. Együnk kevesebb szénhidrátot, amit eszünk az legyen hosszan felszívódó.
6. Minden nap együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt! Ez alól nincs kibúvó és nem gyümölcslevek formájában kell elfogyasztani.
7. Használjunk kevesebb sót és zsiradékot!
8. Minden nap igyunk meg legalább 2-2,5 liter folyadékot! Nyári melegben akár többet.
9. Ne olvassunk, nézzünk tévét vagy internetezzünk evés közben, mivel ekkor jóval több étel elfogyasztása után fogjuk jóllakva érezni magunkat.
10. Fűszerezzünk változatosan! A legtöbb fogyni vágyó akkor hagy fel terveivel, mikor ízetlennek, lemondásokkal telinek érzi új étrendjét.

Foto:123rf.com

És még egy kis ráadás…

Cseréljük le a finomlisztet teljes kiőrlésű durum, tönköly, hajdina vagy zablisztre. Válasszunk egészséges kenyeret is, arra figyelve, hogy a teljes kiőrlésű kenyerekből egy kis szelet is több tápanyagot tartalmaz, mint az üres kalóriákból álló nagy szelet fehér kenyér – ebből következik, hogy hiába eszünk kevesebbet, a tápanyagokhoz hozzájutunk bőven, ezt a mennyiségnél figyelembe kell venni, még ha szemre kevésnek is tűnik.

Ne együnk (vagy csak nagyon minimális) cukrot. Főzéshez, sütéshez is használjunk inkább természetes édesítőket (kevés méz, xylit, stevia, stb). Ennek egyszerű és első lépése, ha leszokunk az édesített italokról! Minél kevesebb édeset eszünk, szervezetünk annál kevésbé fogja kívánni.
Főétkezéseink köretének többségében ne burgonyát, tésztákat együnk, hanem zöldségeket, barna rizst, kölest, hajdinát!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.