IBD: az autoimmun protokoll diéta (AIP) segíthet?

Kutatások szerint a vitaminokban és tápanyagokban gazdag AIP diéta segíthet a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedőknek. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mire kell figyelni az erősen megszorító étrend kapcsán.

Ilyen ételeket ehet az AIP diéta során

Autoimmun protokoll diéta segíthet gyulladásos bélbetegségben.Az AIP étrend alapvetően a szervezetben fennálló gyulladást csökkentheti, és az autoimmun betegség típusától függően, az egyéb tünetekre is kedvező hatással lehet. A diéta lényege röviden összefoglalva, hogy sovány húsokat, halat, bizonyos zöldségeket és kis mértékben gyümölcsöt lehet fogyasztani. Kerülendők a készételek, adalékanyagok, a cukor minden formában, a tej és a gabonafélék. Az AIP során idővel, megadott módon, fokozatosan vissza lehet építeni ezeket az étrendbe, figyelni kell, hogy visszatérnek-e a tünetek.

 

„A diéta összeállítása során figyelembe kell venni az egyéni toleranciát, egyéb érzékenységet is. Fontos az étrend fokozatos visszaépítése, szükség szerint a problémás alapanyagok helyettesítése, mert az AIP egy erősen megszorító diéta, nem szabad huzamosabb ideig folytatni.”

IBD: gyógyszerek és életmódváltás

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) egyre több embert érintenek, gyermekek és középkorúak között is egyre gyakoribb. Két legelterjedtebb formája a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Mindkét betegség jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét, ám végleges gyógymód egyikre sincsen, gyógyszerekkel és életmódváltással lehet a tüneteket kezelni. Ennek része az étrend átalakítása is, kutatók szerint ennek során pedig érdemes az AIP diéta elveit is figyelembe venni.

Bíztató eredmények

Az Inflammatory Bowel Disease folyóiratban közölt kutatásban résztvevő IBD-s betegek 6 hetes eliminációs időszakot követően 5 hetes fenntartó diétás étrendet követtek. Az első egy szigorúbb, több élelmiszert kizáró, a második egy megengedőbb, változatosabb étrendet jelent, előre megadott módon. A diéta hatására a betegséget jelző értékek – széklet- és endoszkópos vizsgálat eredményei – jelentősen javultak a 11. hét végére.

A bélflóra állapota az egész szervezetre kihat

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a bélben élő baktériumok összetétele megváltozik. Ez hozzájárulhat a gyulladásos bélbetegségek kialakulásához is, sőt az egész szervezetre kihat, akár a test egyéb pontjain is immun- és gyulladásos reakciókat indíthat el. Az egészséges bélflóra fenntartása, vagy a már kialakult betegség esetén visszaállítása tehát kulcsfontosságú a kezelés szempontjából.

 

„Gyulladásos bélbetegségek esetén, a gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás részeként személyre szabott diéta összeállítására van szükség, amelynek segítségével a panaszokat csökkenteni tudjuk. Hosszútávon a cél egy fenntartható, kiegyensúlyozott, a hiányállapotok kialakulását megelőző étrend beépítése a mindennapokba.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.