Húsvéti tippek– Hogyan lehet kevesebb a kalória?

Így éljük túl a csokinyuszis és tojásos húsvétot

Az ünnepek számos ember számára jelentik a véget nem érő menüket és a megszokott étrendjük vagy diétájuk felrúgását. A húsvéti ünnepeket is túl lehet azonban élni anélkül, hogy túlennénk magunkat és túl sok lenne a kalória. A kérdés csak az: hogyan?

A legtöbb családban, legyen szó bármilyen ünnepről, gondot jelent, hogy ilyenkor nem kis mennyiségű étellel telik meg az asztal, s mindenki hajalmos elcsábulni, megszegni addigi diétáját a finomságok kedvéért. Ennek eredménye természetesen túl sok kalória és hízás.

A húsvét hasonló, s nem is feltétlenül a sonka-tojás kombináció jelenti a problémát, hanem a nagy mennyiségű étel és a kellő mozgás hiánya, az esti étkezések, sőt a sokszor kalóriadús alkoholos italok fogyasztása. Az ember már azért is eltér a szokásaitól, mert nem otthon eszik.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetünk ilyenkor, hogy gyomorkímélők legyünk? Hogyan úszhatjuk meg kevesebb kalória fogyasztásával a húsvéti ünnepeket?

Íme néhány hatékony módszer.

1.Este 7 körül hagyjuk abba az evést és az ivást. Ez segít a szükségtelen plusz kalória elkerülésében (extra italok, desszert).

2.Csak egy keveset kérjünk, ha valamit ki szeretnénk próbálni. Lehet az húsvéti étel, desszert vagy aperitif, ha csak egy kicsit fogyasztunk belőle és lassan, az ízét élvezve isszuk meg vagy esszük meg, sokkal jobban járunk. A kíváncsiság kielégítéséhez nincs szükség nagy falatokra vagy kortyokra.

3.Az alkoholból származó kalória sajnos meglátszik. Ha van valamilyen kellemes étel is a közelben, ne pazaroljuk alkoholra azt a kalóriamennyiséget, amelyet még bevihetünk a szervezetünkbe. Olyan italt válasszunk, ami kevés kalóriát tartalmaz. A citrommal ízesített szóda vagy ásványvíz például kitűnő. A nem édesített tea, kávé, diétás üdítő sem rossz választás.

húsvéti kocsonya

4.Pihenjünk a húsvéti ünnepek alatt, amennyit tudunk. Az érzelmi stressz és a szorongás helytelen evési szokásokhoz vezet.

5.Folytassuk a mozgást! A húsvéti ünnepek idején is menjünk el futni, mozogjunk, ahol lehet. Ez nemcsak stresszcsökkentésre kiváló, hanem arra is, hogy a fogyasztott kalóriamennyiséget ledolgozzuk.

6.Tartsuk be a szabályt, hogy mindenből keveset eszünk – az adagok legyenek kicsik. Nem olyan nehéz, nem kell például enni minden fogásból. A maradékokat pedig jobb másnap elfogyasztani.

7.Mindig kielégítőbbek a jobb választások! Ha odafigyelünk egészségünkre, tudjuk, miből mennyit érdemes ennünk – azaz, hogy nekünk mi tesz jót. A zsírszegény ételek, a magas rosttartalmúak vagy a tápanyagokban gazdag változatok.

8.Nagyon jó ötlet a hizlalóbb összetevőket alacsony kalóriásra cserélni a megszokott ételekben. Mindenből használjuk a zsírszegény változatot, készítsünk kevés kalóriás öntetet vagy az egész tojás helyett alkalmazzunk csak felet.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.