Húsvét utáni méregtelenítés, dietetikus ajánlásával

Szinte nincs olyan ember, aki – ha a tükörbe néz – a tél végén elégedett a testével. A kevés mozgás és az evés megtette a hatását, szorít a nadrág, fakó a bőr. De szerencsére ebbe nem kell belenyugodni, egy kis változtatással hamar a régi formánkban tündökölhetünk.

A tavasz a megújulás ideje. Nemcsak a természet éled újjá, de az emberek is ilyenkor kezdenek vad fogyókúrába, hogy nyárra már a legjobb formájukat mutassák. De nemcsak a kilóktól, hanem a felgyülemlett méreganyagoktól is meg kell ilyenkor szabadulni és erre mi sem jobb, mint a megfelelő táplálkozás!

Fontos, hogy a téli időszak után segítsünk a testünknek megtisztulni.

Télen többnyire nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztunk és kevesebbet mozgunk. Ezek hatására nemcsak a testsúlyunk növekedhet, de fel is szaporodnak a salakanyagok a szervezetünkben, sőt, akár bőrproblémák is kialakulhatnak! – kezdte Márton Andrea az Ezüstfény Klinika dietetikusa. Ahhoz, hogy ettől megszabaduljunk, érdemes sok szezonális zöldséget, később gyümölcsöt fogyasztani, de mellette fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. Szénsavmentes víz vagy gyógytea a legjobb a tisztítókúra idején, például a csalántea. Arra azonban figyeljünk, hogy a különböző gyógyteák is csak kúraszerűen alkalmazhatóak, ne igyuk egész évben ezeket, mert hosszú távon egészségügyi problémákat okozhatnak.

A léböjt kúrát azonban hosszú távon nem tartom egészséges dolognak. Bár többnyire csak egy hétig, 10 napig tartanak ilyen kúrákat, ami nem árt, van, aki sokkal hosszabb időn át vonja meg magától a szilárd táplálékot. Ez nemcsak az emésztésnek káros, de hiánybetegségek is kialakulhatnak. – tudtuk meg az Ezüstfény Klinika dietetikus szakértőjétől, aki arra is kitért, hogy a méregtelenítés időszakában milyen fehérjéket ajánlott fogyasztani.Ha egy mód van rá, ne húst fogyasszunk, hanem tojást, túrót, sovány sajtféléket, ezek ugyanis épp olyan teljes értékű fehérjeforrásnak számítnak. Ezeket amúgy érdemes egész évben az étrendbe illeszteni, mivel a túlzott húsfogyasztás a bélrendszerben rothadásos folyamatokat indít meg, mely végső soron a veséket terheli meg. Vesekő alakulhat ki, vagy felhalmozódhat szervezetünkben a húgysav, mely hosszú távon köszvényt okozhat.

Kell az állati fehérje

Bár sokan különböző okokból tartózkodnak a húsfogyasztástól és a tejtermékeket, tojást is száműzték étrendjükből, ez az emberi test számára nem a legjobb döntés. – Az állati fehérjék mind a kilenc esszenciális zsírsavat tartalmazzák, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van, ezen kívül az állati eredetű vas felszívódása hatékonyabb, mint a növényié. Az epe segíti az emésztést, ahhoz azonban, hogy megfelelő módon termelődjön, állati zsírra vagy növényi olajra van szükség.

Fotó: 123rf.com

Húsvétkor és utána is mértékkel együnk

A Húsvétkor szokásos füstölt húsételek némely kutató szerint rákkeltőek, de Márton Andrea szerint ez a hatás attól függ, miből és mennyit fogyasztunk. – A húsvéti ünnepek menüjének alapeleme itthon a sonka, a füstölt húsok. Ameddig mértékkel fogyasztunk belőle, nem lesz tőle bajunk, de ha egész évben, nagy mennyiségben esszük a füstölt termékeket, meg is betegedhetünk. – mondta Márton Andrea dietetikus. – Amit igazán kerülni kellene, azok a pácos lében úszó, előre csomagolt húsfélék, mert az teljesen átjárja az ételt és valóban komoly egészségügyi gondokat okozhat, például allergiás reakciók léphetnek fel az elfogyasztása után, illetve ha rendszeresen fogyasztunk ilyen ételeket, megnőhet a nyelőcső-, gyomor- és vastagbélrák kialakulásának esélye. – nyilatkozta az Ezüstfény Klinika szakértője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.