Hűsítő tejes finomságok

1957 óta, azaz immár 55 éve ünneplik meg a Tej Világnapját számos országban a Nemzetközi Tejszövetség jóvoltából. Ilyenkor külön figyelmet kap az a tény, hogy a tejnél kevés egészségesebb dolog van.

A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Nem véletlen, hogy a tej valóban a világ egyik kedvenc itala és tápláléka. A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű.

A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, 93 litert évenként és személyenként, Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter a fejenkénti tejfogyasztás évente. Mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk, pedig naponta csak 1,8 dl tejet iszunk átlagban, ami kicsit alulmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.

tej7

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal, vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták.

A fél világ biztos, hogy kakaóval kezdi a napot, a kiskorúak leginkább, de ismerünk olyan nagykorút is, akinek kakaó nélkül még felnőttként sem indul be a nap. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek, valószínűleg ez a világ másik fele. Egy igazi Wiener Melange-ért már nekünk sem kell a szomszédba mennünk, hiszen bármikor élvezhetjük, csak legyen otthon vitamindús, finom, friss tej!

És szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? Az egyik legfinomabb csemege, szinte függőséget okoz, még szerencse, hogy sosem kell leszoknunk róla. Tejberizs, tejes pite, puding, ez mind-mind finom, friss tejből készítendő, szívvel-lélekkel, szeretettel, változatos hozzávalókkal.

A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, és a nemzetköziségnek hála, ma már mi is megismerhettünk néhány külföldi kedvencet is. Következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat, készítsük el  friss, finom tejből!

Klasszikus madártej

– 1,5 l tej

– 15 dkg cukor

– 4 tojás

– 1 tasak vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folytonos kevergetés mellett a forró tejbe öntjük. A fehérjéket ezután kemény habbá verjük, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresztünk bele. A habgombóc mindkét oldalát főzzük meg, majd a tejjel együtt hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

tej7

Barackos Panna cotta

–  4 dl tejszín

– 2,5 dl tej

– 10 g zselatin

– 5-8 dkg cukor

– 1 rúd vanília

– 3-4 sárgabarack

– 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrás után adagoljuk tálkákba, és ha lehűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozzuk a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzzuk össze mozsárban, majd szórjuk meg a barackot.

panna_cotta

Créme Brulée

– 3,5 dl tejszín

– 1,2 dl  tej

–  5 tojássárgája

– 6 dkg + 6 teáskanál cukor

– vaníliakivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tejszínt a tejjel összeforraljuk, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban elkeverjük, majd a forró tejszínes tejet lassan hozzáadjuk, és addig keverjük, míg össze nem áll. Finom szűrőn átszűrjük, a habot lemerjük, majd a soufflé-formába öntjük. A tepsibe annyi meleg vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni.

A sütőből kivesszük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.