Hogyan vásároljunk mákot? Immunerősítő mákpuding és bejgli

Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? És persze ajánlunk egy remek mákos bejgli receptet is!

mák hazánkban nagyon elterjedt növény, szinte minden kiskertben megtalálható volt jó ideig. Atörvények szerint azonban már nem lehet termeszteni olyan mákot, mely meghaladja a 0,4 százalékos összalkaloid-szintet, így ha nem a megfelelő mákot termesztjük otthonunkban, hanem azt a fajtát, amelyből ópium is készíthető, akkor súlyos büntetésekre számíthatunk.

Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Ezért érdemes a karácsonyi bejglihez bolti mákot vásárolni, amelynek alkaloid-szintjét minden esetben ellenőrzik. Persze, aki ragaszkodik a bio termékekhez, azok megtalálják a bioboltokban is a bejglibe valót, bár sokszor jóval drágábban.

Persze sokszor rossz tapasztalatok kötődnek a csomagolt mákhoz. Előfordulhat, hogy otthon kibontva a csomagot rossz, dohos szagot érzünk. Ekkor mindenképpen vigyük vissza a boltba a csomagot.

Mindig jó, ha átlátszó csomagolású mákot választunk – akár darálva, akár nem- mert így megfigyelhetjük, hogy nem költözött-e bele valami a csomagolás vagy szállítás alatt, az átlagostól eltérő-e.

A mák piaci ára 2018-ban: 2100-2500 Ft/kg

Darálva vagy sem?


A darált mák sokkal kevesebb ideig áll el, mint az egész mákszemek. Így érdemes nem darálva vásárolni, és vászonzsákban tartani fénytől védve. Könnyen megavasodik ugyanis a benne található olajok miatt.
A mák darálása történhet elektromos darálóval – ennek a hátránya, hogy feldarabolja a szemeket, míg a rendes mákdaráló inkább összenyomja őket. Persze utóbbinál sokkal nagyobb kézi erőfeszítésre van szükség az eredmény eléréséhez viszont a végeredmény sokkal zamatosabb!

Recept ajánló: Immunerősítő mákpuding

BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS) 3 rúd (egészségesebb összetevők)

tésztához:
30 dkg liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű tönköly – 2/3 tönköly fehér)
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 cs szárított élesztő

5 dkg cukor (nyers nád)
1/2 citrom reszelt héja
1 dl langyos víz
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tej

diós töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál konyak, vagy rum
4 evőkanál barack lekvár (házi)
1-2 evőkanál víz (a lekvár sűrűségétől függ)

mákos töltelék:
15 dkg darált mák
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
5 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál konyak, vagy rum
1 dl víz

gesztenyés töltelék:
15 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyemassza
8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)
2,5 dkg lágy vaj
2 evőkanál konyak, vagy rum
5 dkg zabkorpa, vagy zsemlemorzsa

1. először a tésztát készítjük el, adjunk a langyos vízhez 1 evőkanálnyi cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt (akkor jó, ha az élesztő vékony, összefüggő habréteget képez a víz felszínén)
2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat, a -megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött- tojást és a felfuttatott élesztőt
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd “köpködni”), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze
5. készítsük elő a kenéshez a felvert tojást (egyelőre tej nélkül)
6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást)
7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25×30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé
8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le tojással
9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük kivajazott tepsire
10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el
11. keverjünk a kenő tojáshoz 1 evőkanál tejet, majd kenjük le a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd hústű segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így tojással kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el)
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket

Forrás: https://napidoktor.hu/index