Hogyan működik? – A 2-es típusú diabétesz visszafordítása

A súlyvesztésnek is ez a titka

Miért lehetséges a cukorbetegség visszafordítása súlyvesztés által? A jelentős fogyás bizony eléri, hogy a betegnek inzulint sem kell már alkalmaznia 2-es típusú diabétesz esetén. De hogyan? Íme a magyarázat.

A súlyvesztés és a diabétesz visszafordítása igen szoros kapcsolatban áll egymással.

Páciensek konkrét története mutatja, hogy a fogyás olyan mértékű javulást ér el, mellyel lehetővé válik az inzulin elhagyása.

A most 71 éves Peter Maher, nyugalmazott londoni tanár számára régóta komoly gondot jelentett a túlsúly, s amikor még tovább hízott, 2-es típusú diabétesze még kezelhetetlenebbé vált. Azonban nem sokkal azután, hogy elérte a 111 kilót, belenézett a tükörbe és megriadt saját magától. Ekkor döntötte el: tennie kell valamit.

Maher felkereste Roy Taylor londoni orvost, aki cikket jelentetett meg arról, hogy a stabil fogyás miként fordíthatja vissza a 2-es típusú diabéteszt. 2015 elején írt a New Castle Egyetemen dolgozó doktornak: szeretné kipróbálni javaslatát. Rajta kívül még 20 ezren fordultak hozzá.

Taylor terve nagyon népszerű volt, s mivel Maher pedig kitartó, megkapta az orvostól a részletes utasításokat és protokollt – a szigorú folyadék diétát, mely 800 kalóriát jelentett, illetve a rendszeres ételmennyiséget, amely közbeiktatható. A folyadék-diéta 4 adag levesből állt és vitamingazdag shake-ekből.

2016 szeptemberére Peter Maher csaknem 30 kilós fogyást ért el és abbahagyhatta cukorbeteg-gyógyszerei szedését, beleértve az inzulint. Háziorvosa közölte: meggyógyult a 2-es típusú diabéteszből – miután 30 évig beteg volt. Ő azonban csak egy Roy Taylor páciensei közül.

A 2-es típusú diabétesz visszafordítása

Az orvosok éveken át tudták, hogy a fogyás nemcsak megelőzi a cukorbetegség kialakulását, hanem vissza is fordíthatja azt – ám Taylor jött rá arra, hogy miért.

„A 2-es típusú diabétesz egyszerűen azért alakul ki, mert túl sok zsír keletkezik azon emberek májában és hasnyálmirigyében, akik hajlamosak a zsírok okozta károsodásra”. Ám ha ezek a páciensek fogyásnak indulnak, a zsírt elpusztítják, s gyakran lehetővé teszik, hogy a szervek ismét jól működjenek, beleértve azt is, hogy visszaáll a hasnyálmirigy normális inzulin-termelése.

Roy Taylor minden orvosnak azt ajánlja, hogy a betegek fogyását segítsék és ösztönözzék, első lépésben, és ne gyógyszert írjanak fel az újonnan diagnosztizált 2-es típusú diabétesz esetén.

Ugyanakkor minden embernél más az az időtartam, amíg visszafordíthatóak – van akinél 3 év is túl késő.

Roy Taylor egy korábbi tanulmány során 149 pácienst fogott szigorú fogyásra, s másik 149-et hagyományos kezelésben részesített, gyógyszerekkel. Legtöbbjüket az elmúlt 6 évben diagnosztizálták a betegséggel, a tanulmány elején.

Egy év után a hagyományosan kezelt betegeknek csupán 4 százaléka mutatott némi javulást (remisszió), a fogyást elért pácienseknek azonban 46 százaléka. Minél több kilót leadtak, annál nagyobb volt a diabétesz visszafordításának esélye. A betegek 7 százaléka, akik kevesebb mint 4 kilót veszítettek, remissziót mutatott, 86 százalékuk azonban, akik 14 kilótól szabadultak meg, jobb állapotba került.

A remisszió azt jelenti, hogy a vércukorszint normális marad. Egyesek számára ez gyógyulásnak számít, azonban itt nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis ha a beteg megint hízik, mindig visszaállhat a régi állapot. A jelentős fogyással azonban csökken a májban és a hasnyálmirigyben levő zsír és az inzulint előállító béta sejtek életre kelnek. „Szinte mindenki visszatérhet a normális vércukorszinthez, ha jelentős mennyiségű súlyt veszít. Ez egy egyszerű betegség” – fogalmazott Roy Taylor.

Domenico Accili orvos, a Columbia Egyetem Vagelos Orvosi és Sebészi Kollégiumának endokrinológiai vezetője elmondta: a cukorbetegségnél, különösen a 2-es típusú diabétesznél az inzulint előállító bétasejtek nem pusztultak el, csak inaktívak. Ha a betegeket fogyásra fogják, az csodákat tehet a bétasejtekkel.

Taylor javaslatával egyetért Matthew Freeby orvos és endokrinológus, az UCLA Egészségügyi Központ Gonda Diabétesz Centrumának vezetője is: az életmód-váltás, tehát a fogyás és a testmozgás nagyon fontos. Érdemes adni egy 3 hónapos kísérleti időt a pácienseknek, mielőtt gyógyszereket írnak fel nekik.

Peter Maher, aki visszakapta egészségét, megjegyezte: fogyása állandó és óriási, de az is igaz, hogy nagyon kevés szénhidrátot eszik. Kenyeret, tésztát, rizst és burgonyát például egyáltalán nem fogyaszt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.