Hogy maradjunk karcsúak egy hizlaló világban?

Ezt a kérdést járták körül a Budapesten tartott 5. Közép-Európai Elhízástudományi Kongresszuson, amelyre a közép-európai régióból és azon kívül is, 31 országból 148 előadás érkezett be.

A szakmai rendezvényen az elhízástudomány területei, az alapkutatásoktól a gyakorlati beavatkozásokig kerültek górcső alá, többek között a genetika és epigenetika újdonságai, elméleti kutatások és epidemiológia, a legfrissebb klinikai vizsgálatok eredményeinek bemutatása, a szövődményes és társult betegségek kezelése, a sebészeti megoldások, valamint a gyermekkori elhízás kérdései és különösen a prevenció lehetőségei.

A túlsúly és elhízás előfordulása világszerte jelentős terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre és kihat az egyén életminőségére. A kongresszus egyik fő megállapítása az volt, hogy a növekvő előfordulás megfékezése multidiszciplináris megközelítést és globális stratégiai gondolkodást kíván, mert az önálló kezdeményezések eddig nem hoztak átütő eredményt.

A másik fő gondolat a prevenció jelentősége, ami különösen a gyermekkori elhízás növekvő előfordulásának megfékezésében kiemelt jelentőségű.

Megállapítást nyert, hogy az elhízás elleni küzdelemben alapvető a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a növekvő fizikai inaktivitás elleni fellépés nélkül nem lehetünk eredményesek sem az elhízás elleni küzdelemben, sem pedig az egészségmegőrzésben.

egészségtelen táplálkozás

Az életmód két fő faktora mellett a fizikai, kémia, biológiai, társadalmi és gazdasági környezet szerepe egyre meghatározóbb tényezővé válik a járványszerűen terjedő elhízásban, amelynek okai rendkívül összetettek, ezért az ellene folytatott küzdelemben is számos szakterület, továbbá a közösségek széleskörű összefogása szükséges. A közösségek bevonása helyi, települési, munkahelyi, iskolai, családi színterekre épülhet.

A legfőbb szakmai feladat a prevenció érdekében és a kezelésben is a hosszútávú testsúlytartás biztosítása. Ebben csak a gondozás formájában történő, lassú ütemű és hosszú távon végzett testsúlycsökkentő programoknak van létjogosultsága, amihez szükség van az elhízás egészségügyi ellátórendszerének minőségi kialakítására.

„Az elhízás oka soha nem vezethető vissza egyetlen tényezőre, gátat vetni növekvő előfordulásának nemcsak egészségügyi, hanem egyben társadalmi feladat is. Ez nem kisebb a kihívás jelent, mint megtanulni, hogyan éljük túl modern világunk obezogén, azaz az elhízást elősegítő környezetét – foglalta össze a nemzetközi konferencián elhangzottakat dr. Halmy Lászlóné, a házigazda, Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

Forrás: https://napidoktor.hu/