Hipoglikémia: top 5 étel, ha leesik a vércukorszint

Ezt együk, ha gyorsan kell valami!

Aki cukorbeteg vagy rokona, ismerőse diabéteszben szenved, jól tudja, hogy az alacsony vércukorszint hipoglikémia jelentkezését idézheti elő. Az állapotot azonnal kezelni kell – íme, mely ételekkel érhetjük ezt el gyorsan.

Akár otthon vagyunk, akár étteremben, a hipoglikémia gyors cselekvést igényel. Az alacsony vércukorszint olyan diabéteszes komplikáció, melyet mielőbb kezelni kell.

Lehetünk éppen bármilyen program közben, ha a vércukorszint leesik, elkezdjük furcsán érezni magunkat: ingerlékenyek, idegesek leszünk, a bőrünk izzadni kezd, remegés, szédülés vehet rajtunk erőt, a látás homályossá válhat. Ezek a hipoglikémia vészjelzései, vagyis az alacsony vércukorszinté. A tünetek súlyosabbak is lehetnek, görcsroham és eszméletvesztés is történhet, bár ezek ritkák.

Az agynak a glükóz a fő energiaforrása, s ha ennek szintje túl alacsony, az érinti az agyi funkciókat – a probléma mindenképp gyors korrigálásra késztet bennünket.

A hipoglikémia akkor is előfordulhat, ha nem esszük meg egy adott időszakban az ételünket, ha túl sok inzulint adtunk be magunknak, nem fogyasztottunk elég szénhidrátot, többet edzettünk, mint szoktunk, vagy alkoholt ittunk. Jellemző viszont, hogy az 1-es típusú diabétesznél gyakoribb a túl alacsony vércukorszint, mint a 2-es típusú esetében.

Gyors segítség

Hipoglikémia esetén egy gyors hatású szénhidrát jelent megoldást, amely hamar felviszi a vércukorszintet. A glükóz tablettákat erre találták ki. Olcsó és hatékony segítség, mely elérhető a gyógyszertárakban. Általában 3-4 tabletta visszaviszi a helyes szintre a vércukrot. Érdemes ezekből a tablettákból otthon és a leggyakrabban látogatott (és használt) helyeinken is tartani pár csomaggal. Ital és gél formában is kapható.

A gondos tervezés ellenére is előfordulhat ugyanakkor, hogy nincs kéznél éppen vércukorszintnövelő tabletta.

Ilyenkor olyan ételekre vagy italokra van szükségünk, amelyek kellő mennyiségű cukrot tartalmaznak a segítséghez.

Tartsunk például mindig a munkahelyünkön 100 százalékos gyümölcslét. A kemény cukorka szintén segít, ebből többet is érdemes megenni. A mazsola szintén jó, egy darabban ugyanis kb. 2 evőkanálnyi cukor van.

S ha már kisebb ételek, a legközelebbi automatában találunk szénhidrátot vagy cukros édességet – a csokoládé azonban nem igazán javasolta hipoglikémia kezelésére. A csokiban levő zsír ugyanis lassítja azt a sebességet, amellyel a szénhidrát és a cukor a véráramba jut.

Azt sem árt ugyanakkor tudni, milyen glikémiás indexszel rendelkezik az az étel. Minél magasabb egy étel GI-értéke, annál gyorsabban bontja le a szervezet cukorrá, ezt tehát figyelembe kell venni. A mazsola például 60 GI-s.

Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne kelljen túl sokat menni egy ételért – kicsúszhatunk ugyanis az időből és még rosszabbul lehetünk.

Repülőúton mindig a kézitáskánkban tartsuk a hipoglikémia kezelésére alkalmas ételt, mivel a bőröndben nem fogunk hozzájutni. A diabétesz kontroll alatt tartásához szükséges dolgok mindig legyenek a kezünk ügyében!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


3 hozzászólás

 1. Robi

  Ezt több dolog miatt sem lehet kapásból magasnak mondani, de az biztos, hogy a normál értéknél magasabb és mindenképp odafigyelést igényel. Egy jó háziorvos / diabetológus az összes körülményt megismerve tud dönteni a továbbiakról.

  Válasz
 2. Péter

  Üdv,
  A cikkben leírtak ugyan hasznosak lehetnek de nem megfelelően működő dolgok.
  Az egyetlen anyag ami azonnal képes a vercukor szintet megemelni az a szőlőcukor!
  Miért pont a szőlőcukor? Azért mert az egyetlen cukor amely a sejtfalon át is képes felszívódni így nem szükséges várnia arra, hogy az emésztés dolgozza fel.
  Tehát emiatt azonnal jobban lesz az alacsony vercukorban épp rosszul lett páciens.
  Több mint 30 éve szenvedek 1. típusú cukorbetegségben és így rendelkezem azzal a szaktudással amely alapján kijelenthetem, hogy semmi más fajta varázslatos cukorral nem tudunk azonnali hatást elérni.
  Egy éppen kómában lévő betegnek az evés sem megy mert nincsen nyála, igy a szőlőcukrot vízben elkeverve tudja csak elfogyasztani! Erre különösen figyelni kell mert akár fulladás is lehet a vége ha szárazon próbáljuk meg beletömni.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.