Hiperaktivitás és táplálkozás összefüggése

A nyugati étrend számtalan olyan anyagot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs, vagy csak kevésbé van felkészülve. Ezek az anyagok – különösen gyermekkorban – könnyen okozhatnak figyelmi, és érzelmi zavarokat az arra érzékeny gyermekek esetében.

Az ilyen gyerekekre mondják azt, hogy hiperaktívak, figyelemzavarosak: ami igaz, de nem biztos, hogy a gyógyszeres kezelés, vagy a pszichoterápia a megoldás: lehet, hogy egyszerűen étrendet kell váltani, és megszűnhetnek a bajok.

hiperaktiv_etel

Viselkedési toxikológia

Az elmúlt évtizedekben – a világ számos pontján, egymástól függetlenül – kutatták tudósok, hogy egyszerűen nem vagyunk felkészülve a modern ételekben rejlő számtalan toxikus (mérgező) anyagra: különféle ételízesítőkre, ízfokozókra: amelyek gyakran okoznak hiperaktivitást, ami valójában nem más, mint az ezekre adott agyi válaszreakció. Elképzelhető, hogy a hiperaktivitás nem öröklött betegség, és egy kis odafigyeléssel, diétával elkerülhető?

 

Diétával a hiperaktivitás ellen?

Ha belegondolunk, megdöbbentő a hasonlóság egy hiperaktív gyerek, és egy túl sok kávét ivott felnőtt között. Mindketten idegesnek tűnnek, csaponganak, jár kezük-lábuk, nem figyelnek, fel vannak pörögve. Csak amíg a felnőtt esetében ismerjük az okot (a sok kávé), addig a gyereknél nem. Különös, hogy ebben az esetben a gyermeket gyógyszerezzük szedáljuk, pszichológushoz visszük, a kávéval túladagolt felnőttre pedig legyintünk. Pedig mindketten ugyanattól szenvednek: valami stimulálja az agyukat. Azt tudjuk, hogy a felnőttét a kávé, de a gyerekét mi? A legújabb kutatások szerint az adalékanyagok, melyeket az étellel együtt visz be a szervezetébe. De hogyan lehet elkerülni ezt?

 

FAILSAFE diéta: és a véletlen felfedezés

A Failsafe diéta (Adalékanyagoktól mentes, alacsony szalicilát, és ízfokozó tartalmú) lényege, hogy 3 kémiai vegyületet egyszerűen nem viszünk be többé a szervezetünkbe. (Egyébként hatásában hasonlít a paleolit diétára). Ez a három kémiai vegyület a szalicilát, a glutamin, és az aminok.

Ezt az étrendet, még az 1970-es években fejlesztették ki allergiások számára. A kísérletek / tesztelés közben azonban azt vették észre, hogy a hiperaktív páciensekre is jó hatással van, mert enyhítette a tüneteket. Akkor még nem tudták azt, amit mára már ismerünk: a mindennapi étrendünkből a tej, a szója, vagy épp a csokoládé, szignifikánsan növeli (akár 75%-kal) a hiperaktivitás esélyét. A FAILSAFE diéta pont ezeket az elemeket nem tartalmazza, így hiperaktív gyermekeken, felnőtteken is segíthet.

 

Étrend, hiperaktivitás ellen?

Lehet, hogy megvan a megoldás: étrendet kell váltani, kerülni a magas szaliciltartalmú ételeket, és italokat (nem kell mindent elhagyni, de lehetőség szerint kerülni érdemes) és nagy eséllyel csökkennek a panaszok.

 

Szerző: Voltig Judit Funkcionális Táplálkozási szakértő

 

Forrás: http://voltig.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.