Heti két adag ebből a zsíros gyümölcsből megvédi a szívünket

Az avokádó fogyasztása csökkentette a szívroham kockázatát mind a férfiak, mind a nők esetében,  ha vaj, sajt vagy feldolgozott húsok helyett fogyasztották, állapította meg egy új tanulmány.


Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, évente közel 18 millió ember életét követelik. Csak az Egyesült Államokban az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint a szívbetegség minden 36. másodpercben elvesz egy életet.

Foto:webmd.com


Heti legalább két adag avokádó elfogyasztása 21%-kal csökkentette a szívroham kockázatát. Az avokádó fogyasztásának kerülésével vagy ritkán fogyasztásával összehasonlítva. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azonban a stroke kockázatának csökkentésében nem volt egyenértékű előny.

“Bár egyetlen élelmiszer sem jelent megoldást a rutinszerű, egészséges táplálkozásra, ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy az avokádónak valós egészségügyi előnyei vannak” – mondta Cheryl Anderson, az Amerikai Szív Szövetség Járványügyi és Megelőzési Tanácsának elnöke egy nyilatkozatban. 

Hosszú távú tanulmány
A vizsgálat több mint 68 000 nőt és 41 000 férfit követett, akik két hosszú távú tanulmányban vettek részt a krónikus betegségek kockázati tényezőiről. A résztvevők egyike sem szenvedett  rákos megbetegedéstől, a szívkoszorúér-betegségtől és a stroke-tól a vizsgálatok kezdetén. 30 éven keresztül négyévente rendre kitöltötték az étrendi kérdőíveket.
A kutatók az avokádófogyasztás általános hatásának vizsgálata mellett statisztikai modellezést végeztek, és megállapították, hogy napi fél adag avokádó (¼ csésze) fogyasztása ugyanannyi tojás, joghurt, sajt, margarin, vaj vagy feldolgozott hús (például szalonna) helyett 16-22%-kal csökkenti a szívroham kockázatát.

 

Top 5 ok az egészséges avokádóolaj fogyasztásáraA tanulmány azonban nem talált különbséget a kockázatcsökkenésben abban az esetben, amikor egy fél adag avokádó helyett a résztvevők egyenértékű adag diófélét, olívaolajat és más növényi olajokat fogyasztottak. 
“Ha például az avokádó és a dió vagy a mandula között lenne a csere, az egészségügyi hatások valószínűleg elhanyagolhatóak lennének, mivel az élelmiszerek hasonló táplálkozási tulajdonságokkal és  egészségügyi hatásokkal rendelkeznek” – mondta Katz, a True Health Initiative nevű nonprofit szervezet elnöke és alapítója.
Abban az estben viszont, ha az avokádó a vajat és margarint helyettesíti, vagy feldolgozott húsok vagy sajt helyett fogyasztjuk egy szendvicsben, várhatóan megváltoztatja az egészségügyi eredményt tette hozzá.
Bár az avokádó különösen gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és a rostoknak, ugyanakkor drága is, ezért nem mindenki számára könnyen elérhető. Hasonló helyettesítők lehetnek a táplálkozásban: a dió, a mandula, az olajbogyó, az olívaolaj és a különböző magvak, például a tök és a lenmag.

Foto:pixabay.com


További élelmiszerek, amelyek olcsón beszerezhetőek, de ugyanolyan egészségesek: a bab, a csicseriborsó és a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hozzájuk kapcsolódó magvak, mint például a quinoa. 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.