Hatékony fogyás: segíthet benne a kávé?

A kis fekete hat a barna zsírra

Vajon egyik kedvenc italunk hozzájárulhat a kilók leadásához? Kutatók szerint a kávé stimulálhatja az emberi test úgynevezett barna zsírját, s ezzel elősegítheti a fogyást.

Szerencsénk van, ha szeretjük a kávét?

Az egyik nagy kedvenc a legújabb kutatások szerint segíthet a fogyásban. Egy új brit tanulmány azt állítja: a kávé stimulálja az emberi testben levő barna zsírt, amely a zsír hőtermelő formája, mely szó szerint kalóriát éget a thermogenezisnek nevezett folyamatban.

„Ez az első embereken végzett tanulmány, amely azt mutatja, hogy egy csésze kávénak közvetlen hatása lehet barna zsír funkcióinkra – magyarázta Michael Symonds, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. – Eredményeink lehetséges következményei meglehetősen nagyok, mivel az elhízás igencsak aggasztó probléma számos társadalomban, mely a cukorbetegséghez is hozzájárul. A barna zsír része lehet ezen probléma megoldásának”.

Egy amerikai elhízás- és táplálkozásszakértő, Sharon Zarabi ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: talán még korai a kávét a diétázók legjobb barátjaként említeni.

Mint mondta, a termogén tulajdonságok általában túlságosan minimálisak és jelentéktelenek ahhoz, hogy valakinek ilyen mértékben segítsenek a fogyásban, vagyis elhízottból normális súlyúvá váljon. Sharon Zarabi a New York-i Lenox Hill Kórház elhízáscsökkentő programjait vezeti.

Fotó:123rf.com

Mint azt Symonds csapata kiemelte, a termogén barna zsírról régebben is tudtak a tudósok, de mindvégig meg voltak győződve arról, hogy a kisbabáknál és a téli álmot alvó állatoknál fordul elő, így például a medvéknél.

Az elmúlt években kiderült, hogy az a felnőtt embereknél is jelen van. Különbözik a fehér zsírsejtektől, amelyekben a szervezet felesleges kalóriát tárol.

„A barna zsír másként működik, mint a test többi zsírja, s cukor és zsír égetésével termel hőt, gyakran a hidegre reagálva – mondta Symonds. – Tevékenységének növelése javítja a vércukorszintet, a vér lipidszintjét (koleszterinszint), és az extra kalóriák égetése során elindul a fogyás.”

De vajon ösztönözhetjük-e a barna zsírt kalóriaégető aktivitásra valamivel, amit eszünk vagy iszunk?

A brit kutatócsoport erre a kérdésre kereste a választ, amikor őssejt alapú tanulmányokat használt. Azt szerették volna tudni, vajon a koffein megvalósítja-e a trükköt. Valóban megtette, bizonyos mennyiségben.

A következő lépésben high-tech képalkotás segítségével nyomon követték az emberek nyakában megtalálható – azaz ott tárolt – barna zsírok változásait. „Képesek voltunk megörökíteni valakit közvetlenül azután, hogy megivott egy csésze kávét, s megnézni, vajon a barna zsír forróbbá vált-e” – magyarázta Symonds, hozzátéve: az eredmény pozitív volt.

Már csak azt kell biztosan tudniuk, hogy vajon a kávé mely alkotóeleme aktiválja a barna zsírt: a koffein?

A kutatók most koffeines kiegészítőket is tesztelnek, hogy kiderítsék, mely összetevő felelős a folyamatért. Ha ugyanis megtalálják, reményeik szerint ez lényeges szerepet játszhat a jövőben a fogyás elősegítésében.

Zarabi ugyanakkor óva inti a diétázókat: nem kéne a kávéra csodaszerként tekinteni, ő továbbra is inkább a mentális segítséget látja benne. Ne feledjük, hogy a leghatékonyabb a testmozgás, ha fogyás a cél – szögezte le a szakember.

A tanulmányt a Scientific Reports közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.