Hat hizlaló “menedzserszokás”- 1. rész

Fáradékonyság, levertség a fizikai és szellemi teljesítő képesség csökkenése. Tipikus tünetei lehetnek a táplálkozási zavaroknak a fokozott pszichikai igénybevételnek kitett szellemi foglalkozásúak körében.

Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni és megelőzni a komolyabb betegségeket – figyelmeztet Gyányi Andrea az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája, gasztropszichológus.

Gyakran fordul elő a fokozott szellemi igénybevételnek kitett embereknél, hogy évekig, akár évtizedekig tünetmentesek, majd hirtelen jelentkeznek a problémák: magas vérnyomás, magas vércukor, szív- és érrendszeri problémák, csak a leggyakoribbakat említve. És már nem csak a férfiak sajátja a menedzserbetegség, egyre több nő is jelentkezik ezekkel a problémákkal” – mondta Gyányi Andrea.

Hozzátette: az egyik leggyakoribb rizikófaktor köztudottan az elhízás. Alapvetően hat rossz szokás felelős a menedzserek és hasonló szellemi munkát végzők elhízásáért, melyek ritkán fordulnak elő elszigetelten: nem ritka, hogy mind a hat együtt jelentkezik.

1. Stressz evés

Az evés sokaknál a stresszel járó feszültség levezetésének egyik formája, melynek leggyakoribb formája a nassolás és az éjjeli evés. Ráadásul a stresszes életmód, a kialvatlanság és a kevés pihenés fokozza az éhségérzetet, mert a szervezet ezzel igyekszik kompenzálni a kimerültségét. Ilyenkor több ételt kívánunk és nehezebben lakunk jól. Gyakran olyan érzése lehet az embernek, hogy „úgy ennék még valamit”. Ez aztán egyenes út az elhízáshoz.

2. Éjjeli evés

A késői üzleti vacsorák, „fél-hivatalos” összejövetelek, borkóstolók mellett alapvetően a rendszertelen életvitel felel a kialakuló súlyfeleslegért. Az egész napi rohanásban gyakran estig nem jut idő enni, majd hazaérve – gyakran késő este – nekiesnek a hűtőszekrénynek. A kiéhezett szervezet megtanulja, hogy tartalékolnia kell, mert nem tudni mikor jut újra ételhez. A tartalékolásra átállt szervezet jobban hasznosítja a bevitt kalóriákat, ami gyorsabb hízáshoz, és nehezebb fogyáshoz vezet.
Előfordul olyan is, hogy az evés az öröm egyetlen forrása: amikor véget ér az egész napos hajtás, haza érkezve begyűjtik azokat az ételeket, amiket el szeretnének fogyasztani. Ebben az esetben ez a megnyugtató környezet és az étel összekapcsolódik.

evés2

3. „Menedzsernassolás”

A menedzser úgy érzi, hogy egész nap semmit sem evett. A nagy rohanásban egész nap épphogy csak be-bekap valamit. Nem tudatosul azonban benne, hogy ezek a kis falatkák mennyi kalóriát tartalmaznak: a benzinkútnál vett mini szendvics és üdítő, a cukros kávé, pár marék mogyoró, egy kis darab pogácsa a büféből.

chips

4. Élénkítő italok

Sokan mindenféle élénkítő italokkal (kóla, energiaitalok, kávé) próbálják frissíteni magukat és nem is sejtik, hogy ezek mennyi rejtett, üres kalóriát tartalmaznak. Példaként egy kis üveg kóla a napi energia-bevitel öt százalékát fedezi. Ez elsőre lehet, hogy nem tűnik soknak, azonban ha figyelembe vesszük, hogy mindez üres kalória, amire a szervezetnek nem lenne szüksége, akkor máris több mint kellene.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.