Hat hizlaló “menedzserszokás”- 1. rész

Fáradékonyság, levertség a fizikai és szellemi teljesítő képesség csökkenése. Tipikus tünetei lehetnek a táplálkozási zavaroknak a fokozott pszichikai igénybevételnek kitett szellemi foglalkozásúak körében.

Érdemes ezekre a jelekre odafigyelni és megelőzni a komolyabb betegségeket – figyelmeztet Gyányi Andrea az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája, gasztropszichológus.

Gyakran fordul elő a fokozott szellemi igénybevételnek kitett embereknél, hogy évekig, akár évtizedekig tünetmentesek, majd hirtelen jelentkeznek a problémák: magas vérnyomás, magas vércukor, szív- és érrendszeri problémák, csak a leggyakoribbakat említve. És már nem csak a férfiak sajátja a menedzserbetegség, egyre több nő is jelentkezik ezekkel a problémákkal” – mondta Gyányi Andrea.

Hozzátette: az egyik leggyakoribb rizikófaktor köztudottan az elhízás. Alapvetően hat rossz szokás felelős a menedzserek és hasonló szellemi munkát végzők elhízásáért, melyek ritkán fordulnak elő elszigetelten: nem ritka, hogy mind a hat együtt jelentkezik.

Foto:pixabay.com

1. Stressz evés

Az evés sokaknál a stresszel járó feszültség levezetésének egyik formája, melynek leggyakoribb formája a nassolás és az éjjeli evés. Ráadásul a stresszes életmód, a kialvatlanság és a kevés pihenés fokozza az éhségérzetet, mert a szervezet ezzel igyekszik kompenzálni a kimerültségét. Ilyenkor több ételt kívánunk és nehezebben lakunk jól. Gyakran olyan érzése lehet az embernek, hogy „úgy ennék még valamit”. Ez aztán egyenes út az elhízáshoz.

Látszatra egészségesek, ám olyan összetevőjük is van, ami könnyedén „hazavágja” a diétánkat – ezek a csalóka ételek, melyek közé sorolhatjuk a Cézár salátát és az energiaszeletet is.

Csalóka ételek: számítanak a hizlaló, meglapuló részletek!

2. Éjjeli evés

A késői üzleti vacsorák, „fél-hivatalos” összejövetelek, borkóstolók mellett alapvetően a rendszertelen életvitel felel a kialakuló súlyfeleslegért. Az egész napi rohanásban gyakran estig nem jut idő enni, majd hazaérve – gyakran késő este – nekiesnek a hűtőszekrénynek. A kiéhezett szervezet megtanulja, hogy tartalékolnia kell, mert nem tudni mikor jut újra ételhez. A tartalékolásra átállt szervezet jobban hasznosítja a bevitt kalóriákat, ami gyorsabb hízáshoz, és nehezebb fogyáshoz vezet.
Előfordul olyan is, hogy az evés az öröm egyetlen forrása: amikor véget ér az egész napos hajtás, haza érkezve begyűjtik azokat az ételeket, amiket el szeretnének fogyasztani. Ebben az esetben ez a megnyugtató környezet és az étel összekapcsolódik.

Fotó: 123rf.com

3. „Menedzsernassolás”

A menedzser úgy érzi, hogy egész nap semmit sem evett. A nagy rohanásban egész nap épphogy csak be-bekap valamit. Nem tudatosul azonban benne, hogy ezek a kis falatkák mennyi kalóriát tartalmaznak: a benzinkútnál vett mini szendvics és üdítő, a cukros kávé, pár marék mogyoró, egy kis darab pogácsa a büféből.

Foto:123rf.com

4. Élénkítő italok

Sokan mindenféle élénkítő italokkal (kóla, energiaitalok, kávé) próbálják frissíteni magukat és nem is sejtik, hogy ezek mennyi rejtett, üres kalóriát tartalmaznak. Példaként egy kis üveg kóla a napi energia-bevitel öt százalékát fedezi. Ez elsőre lehet, hogy nem tűnik soknak, azonban ha figyelembe vesszük, hogy mindez üres kalória, amire a szervezetnek nem lenne szüksége, akkor máris több mint kellene.

Forrás: https://napidoktor.hu/index