Hasra hízik? Ez a diéta a leghatásosabb a problémára

Annak függvényében érdemes diétát választani, hogy hová hízunk leginkább. Nem mindegy, hogy valaki hasra vagy fenékre szedi fel a plusz kilókat.

Foto:pixabay.com

A fogyókúra nem egyszerű. Gyakran frusztráló érzéssel töltheti el az embert a sikertelenség, amikor nem válik be olyan taktika, amitől egy közeli barát pillanatok alatt lefogyott. Sajnos nincsen olyan csodamegoldás, ami mindenki számára ugyanolyan hatékonyan beválhatna.

A test hormonháztartása, a genetikája mind-mind erőteljesen befolyásolják a hízás mibenlétét. Többfajta testalkatot különböztetnek meg, közülük is a két leggyakoribb az alma és a körte alkat. Előbbire jellemző a hastájéki, utóbbira pedig a fenék környéki hízás.

Van, akinek a hasi zsír eltüntetése újévi fogadalom, másnak inkább élethosszig tartó feladat. Amellett azonban, hogy egészséges étrendre állunk át vagy elkezdjük a testmozgást, néhány igen értékes élelmiszer is hozzájárulhat a zsír lefaragásához.

Zéró has: 9 étel, ami segít „kiütni” a hasi zsírt!

Az alma testtípus egyik fő vonása a hasi zsírpárnák kialakulása, mely nemcsak a bőr alatti, hanem a zsigeri zsír megnövekedését is jelzi. Ez utóbbi igen veszélyes fajta, mely a szerveket öleli körbe, és nagy mennyiségben megnöveli a gyulladások kialakulásának esélyét és olyan betegségek kockázatát, mint a zsírmáj, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a rák.

Fotó: 123rf.com

 

Nemritkán előfordul, hogy olyanok szenvednek ilyen típusú elhízásban, akiknél inzulinrezisztencia áll fenn, és a sejtek csökkent inzulinérzékenysége miatt a megmaradt glükóz zsír formájában elraktározódik. Mivel a szénhidrátok az inzulin elsődleges mozgatórugói, hasi hízékonyság esetén azok megfelelő kontrollja, a fehérje és a zsírok egyensúlya elengedhetetlen a fogyáshoz.

Az étrend összeállításakor alacsony glikémiás indexű zöldségekre és gyümölcsökre kell fókuszálni, mint a bogyós gyümölcsök vagy a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák.

Ezeket lehet kiegészíteni:

sovány fehérjével, csirkével, pulykával vagy halakkal, illetve esszenciális zsírokkal, amikben az avokádó, a mandula, az olívaolaj, a pisztráng vagy a lenmag is bővelkednek. Edzéskor pedig érdemes az aerob és az erőnléti gyakorlatsorokat kombinálni egymással.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.