Hasi zsír – Így küzdjük le az egészség érdekében!

A vékony embereknek is lehet belőle túl sok

Bármennyire titkolnánk is, hasi zsír mindenkin van, még a kockás hasú embereken is. Mindez normális, ám ha túl sokat tárolunk belőle, az negatívan befolyásolhatja az egészség alakulását. Lássuk, miért.

Bármilyen meglepő, hasi zsír mindenkin van – akkor is, ha edzett, kigyúrt a teste. Ez normálisnak számít. Ugyanakkor, a túl sok hasi zsír negatívan hat az egészségre, miközben a más típusú zsírokról a testen ez nem mondható el.

A zsír egy része közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Más zsírok mélyebben találhatók, a szív, a tüdő, a máj és más szervek körül. Ez a zsírtípus – avagy a „zsigeri zsír” – nagyobb problémát jelent, még a vékony embereknél is.

Foto:123rf.com

Mély hasi zsír

Egy kevés zsigeri zsírra szükségünk van, mert párnázást biztosít a szerveink körül. Ám ha túl sok keletkezik belőle, valószínűsíthető, hogy megnő a magas vérnyomás, 2-es típusú diabétesz, szívbetegség, demencia és egyes ráktípusok esélye, beleértve a mellrákot és a vastagbélrákot.

A zsír ugyanis nemcsak „ül” a helyén. Aktív része a szervezetnek és számos, nem előnyös anyagot termel. Ha túl sokat hízunk, a test elkezdi tárolni a zsírt, nem szokványos helyeken.

Amint a túlsúly emelkedik, a szokásos zsírraktározási területek megtelnek, így a zsír lerakódik a szervekben és a szív körül.

Mennyi hasi zsír van rajtunk?

A zsigeri zsír mennyiségének meghatározásához a legpontosabb mód a CT vagy MRI vizsgálat. Van azonban egy, sokkal egyszerűbb és olcsóbb módja is az ellenőrzésnek. Vegyünk elő egy mérőszalagot, tekerjük a derekunkra a köldöknél és nézzük meg centiméter pontossággal a kerületét. Mindezt álló helyzetben végezzük és győződjünk meg arról, hogy a mérőszalagot vízszintesen tartjuk.

Az egészség érdekében a derékméretnek kisebbnek kell lennie, mint 88 cm, amennyiben nők vagyunk, és kisebbnek, mint 101 cm, ha férfiak.

A körte alkat – azaz a nagyobb csípő és comb – biztonságosabbnak tekinthető, mint az alma alkat, amely szélesebb derékmérettel jár. Ha ugyanis több hasi zsír van rajtunk, az arra utal, hogy több a zsigeri zsír is. Még ha vékonyak vagyunk is, az utóbbiból lehet rajtunk túlságosan nagy mennyiség.

Sokakat aggaszt, mégsem mindig azért, ami a legnagyobb veszélye. A hasi zsír nemcsak esztétikailag, de az egészséget tekintve is problémát jelezhet.

Videó – Súlyos betegséget jelezhet a nagy mennyiségű hasi zsír

Hogy mennyi gyűlik össze a zsigeri zsírból, az részben a génektől függ, részben azonban az életmódunktól – különösen attól, hogy mennyit mozgunk, mennyire vagyunk aktívak.

Az inaktivitás kedvez a zsigeri zsír kialakulásának. Egy tanulmány rámutatott, hogy azon, vékony testalkatú embereknek, akik figyeltek étrendjükre, de nem mozogtak, nagyobb valószínűséggel volt túl sok zsigeri zsírjuk.

Vagyis, kulcsfontosságú a mozgás, nem számít, mekkora a súlyunk.

A hasi zsír leküzdésének négy alapvető lépése van.

1.Mozgás: az erőteljes edzés az összes zsírt lefaragja, beleértve a zsigerit is. Legalább 30 perc, közepes tempójú mozgásra van szükségünk heti 5-ször. A gyaloglás is számít, ha elég gyors, megizzadunk és nehezebb a légzésünk tőle, vagyis a pulzusunk gyorsabb lesz a szokásosnál.

Ha ugyanazt az eredményt szeretnénk fele annyi idő alatt elérni, fokozzuk a tempót és végezzünk erőteljes testmozgást, például menjünk futni, kocogni, gyorsgyalogolni. Heti 4 alkalommal napi 20 perc megfelelő.

Ha már fittek vagyunk, kocogjunk; vagy sétáljunk lendületesen, lejtőn, futópadon, ha még nem állunk készen a kocogásra. A szobabiciklin és ellipszis- vagy evezőgépeken végzett erőteljes edzések is hatékonyak.

Fotó: 123rf.com

Segít a mérsékelt aktivitás is – a pulzusszám emelése hetente legalább háromszor 30 percre. Lelassítja ugyanis a zsigeri zsír felszedésének ütemét. Ugyanakkor, előfordulhat, hogy fokozni kell az edzéseket, ha meg akarjuk tartani ezt az állapotot.

Érdemes konzultálnunk orvosunkkal is, amennyiben most kezdenénk hozzá egy új edzésprogramhoz.

2.Étrend: mágikus étrend nincs a hasi zsír ellen. Ám ha egészségesebben élünk és súlyt veszítünk, általában a hasi zsír távozik először.

Sokat segíthet a megfelelő rostbevitel. Kutatások szerint azok az emberek, akik napi 10 gramm oldható rostot fogyasztanak – egyéb étrendi változtatás nélkül – idővel kevesebb zsigeri zsírt halmoznak fel, mint mások. Mindez nem nehéz, elég megenni két kis almát, egy csésze zöldborsót vagy egy fél csészényi pinto babot.

Előnyös az is, ha mindent úgy csinálunk, mint eddig, de magasabb rosttartalmú kenyeret eszünk. Ez is hozzájárul a megfelelő súly fenntartásához.

Foto:123rf.com

3.Alvás: a megfelelő mennyiségű alvás szintén jótékony hatású hasi zsír ellen. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 6-7 órát alszanak éjszakánként, kevesebb zsigeri zsírt halmoznak fel 5 év alatt, mint azok, akik 5 vagy kevesebb órát pihennek, illetve 8 vagy több órát alszanak. Lehet, hogy nem az alvás volt az egyetlen dolog, ami számított – de mindenképp jelentős része volt a folyamatnak.

mindenamihallas.hu

4.Stresszkezelés: napjainkban kevés ember mondhatja magáról, hogy nem stresszes. A stresszt azonban fontos kezelni, kordában tartani. A legjobb, ha a relaxálást meg tudjuk oldani családunk, barátaink körében, de meditációval, edzéssel (amivel kiengedjük a fáradt gőzt), vagy szakemberrel beszélgetés során is stresszmentesíthetjük magunkat. Így az egészség fokozódik és helyesebb döntéseket is hozunk.

Mindent összevetve, valószínűleg a testmozgásnak van a legnagyobb előnye, hiszen az az elhízásra és a stresszre is hatással van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.