Ha ezt nem eszed, nem jó a diétád!

A fehérjék a testünk alapkövei. Ha nem viszünk be eleget a táplálkozásunk során, azt izmaink, bőrünk és minden porcikánk megsínyli. Éppen ezért különösen fontos, hogy diétázás idején is elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük.

Testünk 14-16%-a fehérjékből áll, ezek fontos funkciót töltenek be szervezetünkben. Hozzájárulnak a csontok, a kötőszövet, az inak, a haj és bőr, de még a hormonháztartásunk és immunrendszerünk egészséges fejlődéséhez és működéséhez, regenerálják a sejteket. Mivel alacsony szinten tartja a táplálkozás során bevitt energiát és csökkenti az éhségérzetet, segít abban, hogy a fogyókúra igazán hatékony legyen.

A fogyáshoz tehát fehérje kell!

Ha úgy vágunk a diétába, hogy nagyjából nem eszünk semmit, akkor csak annyit érünk el, hogy a testzsír tömegének csökkenése után izomtömegünk indul fogyásnak. A megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás azonban épp ezt akadályozza meg, segítségével tényleg csak a túlsúlyból veszíthetünk. A fehérjék feldolgozása ugyanis többletmunkát igényel a testünktől, hiszen először szénhidráttá kell alakítania, hogy hasznosítani tudja, és ezzel energiát használ fel. Ráadásul a fehérjék feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra sem, így a felesleges energia nem raktározódik el a zsírsejtekben. Nem csoda, hogy sok diétás módszer jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Sokan nem igazán tudják, mennyire van szükségük naponta ebből az összetevőből és gyakran kevesebbet fogyasztanak a szükségesnél. A javasolt mennyiség testtömegkilogrammonként 0,8 g, de ha komoly izomépítő edzésekre készülünk, akkor ez 2-4 g közé emelkedik.

Mindenben van fehérje!

Bár az emberek többsége úgy gondolja, hogy fehérjéhez csak húsból juthatunk, ez korántsem igaz, hiszen a tejtermékek, zöldségek, de még a gyümölcsök is tartalmaznak fehérjéket. Tény és való, hogy a húsfélék fehérjetartalma, minőségüktől függően 10-25%, de a finomabb sajtok, mint például a mozzarella, a camembert, a parmezán és a cheddar 17-32%-ot tartalmaz, sőt, a zöldségek közül a hüvelyeseknek, a lencsének, a babnak, és a sárgaborsónak 18-25%, a szójának pedig egyenesen 40% a fehérjetartalma! A gyümölcsök közül a csonthéjasok, a mandula, a mogyoró és a dió rendelkezik kimagasló értékkel, ezekben 20%-nyi a fehérje. A különböző élelmiszerek fehérjetartalmát befolyásolja az is, hogy milyen minőségűek és hogy vannak elkészítve. A legkönnyebben a tejből juthatunk fehérjéhez, bár a benne található mennyiség a húshoz és a sajtokhoz képest kevesebb, mindössze 3-3,5%.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.