Gyümölcsök a depresszió ellen

Egy új vizsgálat szerint összefügg a gyümölcsfogyasztás gyakorisága és a lelki, mentális jóllét.

Az Aston Egyetem kutatói egy újonnan végzett vizsgálattal a lelki egészség, jóllét és a táplálkozás összefüggéseit mérték fel, és a British Journal of Nutrition szakfolyóiratban számoltak be a következtetéseikről.

Ezek a bizonyítottan fogyasztó gyümölcsök!

Felmérésük 428 felnőtt részvételével zajlott, amelyben az alanyok által elfogyasztott gyümölcs, zöldség, valamint édes és sós nassolni valók és a pszichés egészségük közti összefüggéseket tárták fel. A vizsgálatban az alanyok társadalmi, életmódbeli helyzetét és általános egészségét is számításba vették, illetve a szabványos felmérésekben használt módszerekkel vizsgálták a mentális és lelki jóllétüket – írja a National Geogrpahic. 

Arra jutottak, hogy minél gyakrabban fogyasztott gyümölcsöt valaki, annál jobb volt a lelki egészsége, s annál alacsonyabb pontszámot értek el a depressziófelmérésen. Érdekes módon nem a gyümölcs mennyiségével, hanem a fogyasztás gyakoriságával állt fenn a kapcsolat.

 

Emellett az is kiderült, hogy azok, akik sós nassolnivalókat, például csipszet ettek, nagyobb mértékű szorongásról számoltak be, és gyakoribbak voltak a köreikben az olyan kognitív kudarcok, mint például a fontos feladatok halogatása – az édes nassolni valókkal nem állt fenn ilyen kapcsolat. A zöldségek és a lelkiállapot közti kapcsolatot sem tudták kimutatni.

Fotó: 123rf.com

„Más kutatásokban a zöldség- és gyümölcsfogyasztással fennálló kapcsolatot találtak, azonban nem sokan vizsgálták külön-külön a gyümölcsöket és a zöldségeket, s még kevesebben a fogyasztás gyakoriságát” – mondta Nicola-Jayne Tuck doktorandusz, a kutatás vezetője.

Mind a gyümölcs, mind a zöldség gazdag antioxidánsokban, rostban és mikrotápanyagokban, amik hozzájárulhatnak az optimális agyműködéshez, azonban a főzéssel elveszíthetjük ezeket. A gyümölcsöt viszont jórészt nyersen esszük, ez magyarázhatja meg a pszichés állapotunkkal kimutatott szorosabb kapcsolatot.”

A kutató szerint elképzelhető, hogy elég változtatni azon, mit rágcsálunk, és ezzel javítani tudjuk a lelki és mentális állapotunkat, illetve a sós nassolnivalók fogyasztásának csökkentése a testi egészségünk mellett a lelkit is javíthatja.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.