A grapefruit nem éget zsírt – de akkor hogy fogyaszt?

Készüljünk fel arra, hogy sok időt fogunk tölteni a zöldségesnél, ha bevállaljuk ezt a diétát. A grapefruit diéta nem újkeletű: már évtizedekkel ezelőtt is alkalmazták…

Ha azt halljuk, hogy már az 1930-as esztendőkben is használták, rá kell jönnünk: a grapefruit diéta túlélte a legtöbb fogyókúra-hóbortot. Rajongói állítják: a grapefruit olyan természetes enzimeket tartalmaz, melyeket, ha más ételek előtt fogyasztunk el, segítenek elégetni a zsírt.

A grapefruit diétának számos variációja van, 10-12 napig tart és segítségünkre van több mint 4 kiló leadásában. Mielőtt azonban nekifogunk ennek a kellemes citrus-diétának, lássunk néhány tényt is róla – különös tekintettel a zsírégető tulajdonságára!

Működik?

A grapefruit nem éget zsírt önmagában. Végeztek már néhány tanulmányt a gyümölcs és a súlyvesztés összefüggéséről. Az egyikben a résztvevő alanyok minden étkezés előtt fél grapefruitot ettek meg 12 héten át – és jelentősen több súlyt vesztettek, mint akik nem fogyasztottak vagy nem ittak grapefruitot evés előtt. Lehetséges, hogy a gyümölcsben található víz segít telítettebbnek érezni magunkat és kevesebbet eszünk. Ám ha azt gondoljunk, hogy maga a grapefruit „olvasztja” a zsírt, csalódni fogunk.

Leadni 4-5 kilót 10 nap alatt nem nevezhető egészséges fogyásnak. Még ha működik is, valószínűleg könnyen visszaszedjük majd a kilókat, ahogyan minden hóbort diétával. A tartós eredményért lassabban, stabilabban érdemes fogyókúrázni, olyan tervre koncentrálva, mellyel hosszútávon is együtt tudunk élni.

Mit együnk és mit ne?

Nem árt, ha szeretjük ezt a gyümölcsöt. A grapefruit diéta minden változatának alapja ugyanis az, hogy minden étkezésnél fogyasztanunk kell.

A klasszikus verzióban a diéta a következő intelmeket tartalmazza:

Csökkentsük a cukor- és a szénhidrát bevitelt (így a rizsét, burgonyáét és a tésztáét). Kerüljünk bizonyos ételeket, így például a fehér hagymát és a zellert. Több olyan élelmiszert fogyasszunk, amely fehérjét, zsírt, és/vagy koleszterint tartalmaz (tojás, sertéshús, vörös hús). S természetesen együnk/igyunk grapefruitot vagy belőle készült levet minden evés előtt.

A legtöbb diéta-variáció kevesebb kalória-bevitelt ír elő – előfordul, hogy csupán 800 kalóriát naponta. Fontos az is, hogy 8 pohár vizet megigyunk minden nap és csak 1 kávét szürcsöljünk el.

Szintek

A megerőltetés szempontjából a közepes szinten szigorúbb grapefruit-diéták vannak, míg a többi rugalmasabb. Akárhogy is, ennek a fanyar gyümölcsnek igencsak kedvelnünk kell az ízét, ha belevágunk…

A korlátozások attól is függnek, hogy éppen melyik verziót választjuk. Egyes változatok kevés szénhidrátot írnak elő és magas zsírtartalmú, magas koleszterin-tartalmú ételeket vagy éppen drasztikusan leszorítják a kalória-bevitelt. Egyes diéták csak annyit kérnek, hogy együnk grapefruit-ot minden étkezéshez és amellett azt fogyasztunk, amit akarunk. A klasszikus verziók kombinálják az ételeket (hogy elérjék a zsírégető hatást), így a bacon-t salátával keverik.

Mi kell a grapefruit-diétához?

Főzésnél és bevásárlásnál sok-sok grapefruit, de semmi extra előkészület nem szükséges. Csomagolt, feldolgozott élelmiszereket ne fogyasszunk! Személyes tanácsadásra nincs szükség és a testmozgás sem előírás.

Arra is van lehetőség, hogy a vegetáriánusok vagy vegánok változtassanak a diétán, hiszen az eredeti változat húst tartalmaz. Nekik kicsit meg kell kavarni a fogyókúrát, hogy illeszkedjen étrendjükhöz.

Glutén-mentes ételeket fogyasztók esetében célszerű azt a grapefruit diétát választani, mely leszorítja a szénhidrát fogyasztást, olyan szénhidrátokat is beleértve, melyek gluténtartalmúak. Ám maga a fogyókúra nem tiltja a glutént, érdemes hát alaposan ellenőrizni az élelmiszerek címkéjét, hogy megbizonyosodjunk róla, nem tartalmaznak-e a termékek glutént.

A grapefruit diéta egyébként nem kerül sokba – attól függően, milyen szezon van éppen és hol élünk. Magunknak csináljuk és egyedül végig is tudjuk vinni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.