Forró, nevetős italok az ünnepnapokra!

A forraltbor vagy a forró puncs kellemes illata, íze biztosan még meghittebbé teszi a karácsonyi pihenő napokat. A  hangulathoz is nélkülözhetetlenek ezek a finom, arcpirosító, vidámságra hangoló italok!

Sokan nem szeretik a hideget, ám annyi bizonyos, hogy a finom, fűszeres, forró italok őket is jobb kedvre derítik egy fagyos napon. A téli hónapok már-már elengedhetetlen részei a forraltborozás, a forró puncs és más népszerű téli italok, így a vajsör vagy az angol tea kortyolgatása.

Ezeket az italokat persze nemcsak az utcán, vásárokban vagy kávézókban fogyaszthatjuk. Otthon is könnyedén megcsinálhatjuk. Ráadásul már az elkészítésüknek is megvan az a sajátos, kellemes hangulata….

Forralt bor recept

A forralt borhoz előszöris szerezzünk be egy minőségibb bort. Mindegy, hogy fehér vagy vörös, hiszen mindkettőből készülhet finom forralt bor. Fajtája bármilyen lehet, de mellékíze ne legyen, ami érződne a forralt változaton is.

A klasszikus forralt bort úgy készítjük, hogy együtt forraljuk fel az 1 liter bort és a 8 dkg cukrot – beleteszünk 1 rúd fahéjat, 5 szegfűszeget és 2 szegfűborsot. Az arány egyébként egyénileg változtatható. Citrom is kell, de az majd a végére, díszítésnek (felkarikázva), amikor a már kész és illatozó forralt bort csészékbe öntjük.

Forró puncs recept

Verhetetlen a téli italok között a puncs. Természetesen a forró puncs is készülhet többféleképpen – a klasszikus típusnak cukor, citromlé, pálinka, tea az alapja. Gyümölcslével, gyümölcsökkel és likőrrel, rummal, sőt akár bor hozzáadásával is meg lehet „variálni”.

Egy átlagos adaghoz (ami négy személyes) 1 liter víz, fél üveg rum megy, 1 üveg vörösbor, 50 gramm cukor, illetve fűszerek tetszés szerint. A vizet a rummal és a borral főzzük, forraljuk fel lassú tűzön. Ha elérte a forráspontot, beleöntjük a cukrot, de ne melegítsük tovább annál, hogy megolvadjon.

A forró puncs készülhet egynegyed liter fehérbor, ugyanennyi vörösbor, egynegyed liter víz, 2 cl citromlé, 5 cl vodka/pálinka, illetve 100 gramm cukor felhasználásával is! Csészékben kínáljuk.

Vajsör recept

Igazi különlegesség a forró téli italok sorában, amely neve ellenére alkoholmentes. A mutatós, habos finomság elkészítéséhez 2,5 liter tej szükséges, emellett 10 gramm vaj, 1 evőkanál cukor és egy kis fahéj. Nem nehéz a vajsört megcsinálni: a vajat olvasszuk meg, majd pirítsuk meg rajta a cukrot. Várjuk meg, míg a cukor barnulni kezd, ekkor öntsük a keverékre a tejet. Ha a tej felforrt, vegyük le a tűzről és végül szórjuk meg fahéjjal a már kész vajsört.

Angol tea

A híres angol tea is a forró italok királya – bizonyára sokak kíváncsiságát felkelti, aki még nem kóstolta. Van, aki nem szívleli, egy próbát azonban mindenképp megér, különösen hideg időben!

Ha négy személyre készítjük, 5 teáskanál fekete teára lesz szükségünk, valamint 4 és fél csésze vízre és egy kis langyos tejre. Forraljuk fel a vizet (vízforralóban is lehet), majd a teafüvet közvetlenül rakjuk a forró vízzel előzőleg kiöblített teáskannába. Forrásponton levő vizet töltsünk a teafűre. Hagyjuk állni a teát 3-5 percig, fedjük le a kannát. A langyos tejet külön kancsóban szolgáljuk fel a teához. Ne feledkezzünk el a teasüteményekről sem. Az angol tea tálalásának megfelelő módja, ha először a tej kerül a csészékbe, majd a teaszűrőn át a forró tea.

Kellemes ünnepeket és mosolygós melegedést!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.