Fogyókúrás szarvashibák

Miért nem tűnnek el a kilók? Lehet, hogy rossz a módszerünk? A fogyással kapcsolatos teendőinknek már látszaniuk kellene a mérlegen.

De mi van akkor, ha a kilók nem akarnak eltűnni? Lehet, hogy egy gyakori diétás hiba az oka.

Nem szabad azonban feladni, Dr. Sarah Schenker tanácsai segíthetnek elkerülni a buktatókat.

Olajos magvak nassolása

Kutatások kimutatták, hogy az olajos magvak hosszabb időre eltelítik az embert, mint a kekszek, továbbá tele vannak tápanyagokkal és rostokkal. Igen ám, de kalóriával és telített zsírsavakkal is. Egy maroknyi mogyoró például 150 kalória.

A megoldás: 1-2 szem is elég, nem kell marokszám enni.

Mindennapos méredzkedés

A napi súlyingadozás a test víztartalmának változásával okolható, mely egyáltalán nem jelzi a zsírréteg csökkenését. Megoldás: hetente csak egyszer kell a mérlegre állni, mindig ugyanabban az időpontban, ruha nélkül, a vécé használata után.

Sok gyümölcs fogyasztása

Csak mert a gyümölcs egészséges, még nem biztos, hogy segít a fogyásban. Kutatások kimutatták, hogy a gyümölcsben található cukor (fruktóz) nem kelt ugyanolyan teltségérzetet, mint a hagyományos cukor, vagyis gyümölccsel ritkán lehet jóllakni.

Megoldás: Kell enni elegendő gyümölcsöt, de érdemes egy kis fehérjével társítani (például egy szelet sonkával, vagy egy kis hummusszal), így jól lehet lakni tőle.

gyumolcsok

Extra kalóriák az italokban

A folyamatos gyomorkorgást csak óvatosan lehet csillapítani a literszám fogyasztott kapucsínóval és teával. A hagyományos tejes kávé 120 kalóriát és 8 gramm zsírt jelent. Nyolc csésze tea “csak egy csepp” tejjel már 400 kalória többletbevitel.

Megoldás: zsírszegény tej és gyógyteák.

A csirke bőre

Az rendben is van, ha valaki a vörös húsokat és feldolgozott hústermékeket az egészséges, sovány, fehér csirke-és pulykahúsra cseréli. De ha megeszi a bőrét, akkor azzal felesleges zsiradékot visz be a szervezetébe. Megoldás: már az elkészítés előtt el kell távolítani a szárnyas bőrét.

shutterstock_61466968

Diétás italok

Néhány tanulmány azt sejteti, hogy eredményesebb a fogyókúra a nullkalóriás italok nélkül. A mesterséges édesítők beindítják az emésztési folyamatot, emiatt az ember éhes marad, és még többet akar enni.

Megoldás: víz és gyümölcsteák.

Saláták öntettel

Egy saláta is tartalmazhat ugyanannyi kalóriát, mint egy közönséges egytálétel, ha alaposan nyakon öntik dresszinggel. Az üzletben vásárolt francia öntet kanalanként 70 kalória, az otthon készített olaj-ecet mártás adagonként 100 kalória.

Megoldás: Az étteremben külön kell kérni az öntetet, otthon pedig saját kezűleg elkészíteni.

A nyalánkságok teljes körű törlése

A legeredményesebb diéták 80 százalék szigort és 20 százalék kényeztetést tartanak jónak.

Megoldás: Néha fontos elcsábulni egy kis darab csokoládéra vagy egy pohár vörösborra.

Magvak szóratként

A tökmag, a napraforgómag, a szezámmag és a lenmag nagyon népszerű és egészséges módja annak, hogy ropogósabbá váljon tőle a kása, a joghurt vagy a saláta. Egy kanál napraforgómag azonban 93 kalória.

Megoldás: Ki kell mérni a magvakat, nem csak találomra az ételbe szórni.

shutterstock_41436988

Késztermékek mézzel és gyümölcscukorral

A mézben pont ugyanannyi cukor van, mint a kristálycukorban, ráadásul kétszer annyi benne a kalória.

Megoldás: Nem kell annyira édesszájúnak lenni. Mindössze három hét alatt le lehet szokni a nyalánkságokról.

Diétás ételek

Az alacsony zsírtartalmú ételeket gyakran telerakják cukorral, a csökkentett cukortartalmúakat viszont gyümölcskoncentrátumokkal. Ezekről a laikus azt hiszi, hogy jót tesz, ezért többet eszik belőle.

Megoldás: a termékcímkék ellenőrzése, a diétás és nem diétás változatok összehasonlítása. Néha jobb a hagyományosat választani egy-egy engedélyezett “kilengés” alkalmával.

A zsiradékok kizárása

A testnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra a megfelelő működésre. A zsír hosszabb időre biztosítja a jóllakottság érzését. Az Alabamai Egyetem egy tanulmánya szerint a fogyást segítheti, ha az alacsony kalóriatartalmú étrendhez egy pici zsírt is adnak.

Megoldás: Nem szabad teljesen nélkülözni a zsírokat, mindenképp törekedni kell a vegyes táplálkozásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.