Fogyás – megoldás a zöld tea?

Segíthet a hízás leküzdésében?

Csökkentheti a zöld tea az elhízás és a hozzá tartozó állapotok, problémák esélyét. Ezáltal könnyebben elérhető a fogyás – állítja egy új tanulmány. Az ok valószínűleg a tea bélbaktériumokra gyakorolt hatása.

Mérsékelheti a zöld tea az elhízás kockázatát, s az állapottal összefüggő problémák sorát is csökkentheti – mutatott rá egy közelmúltban végzett tanulmány, melyet a kutatók egereken végeztek. A zöld tea pozitív hatása a legnagyobb valószínűséggel a bélbaktériumokra gyakorolt hatásnak köszönhető.

Az elhízás világszerte komoly gondot jelent, az Egyesült Államokban különösen kiemelkedő probléma. Amerikában a felnőttek 35 százaléka elhízott. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 1980 óta megduplázódott az elhízottság jelenléte a világon.

A stabil emelkedéshez több tényező is hozzájárulhatott, annak visszafordítása pedig kihívást jelent.

A megállíthatatlannak tűnő trend miatt számtalan kutató igyekszik megoldást találni a kockázat minimalizálására – különösen, hogy az elhízásnak széles körben komoly hatása lehet. Nem beszélve arról, hogy növeli az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a diabétesz és más metabolikus állapotok.

Az Ohio-i Állami Egyetem kutatócsoportja Columbusban azt vizsgálta, hogyan hatnak a zöld tea-vegyületek a bélbaktériumokra és befolyásolják az elhízást, valamint az ehhez köthető egészségügyi állapotokat.

A tanulmány a Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban jelent meg.

zöldtea

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a zöld tea segít harcolni az elhízás és gyulladás ellen – ám az eredmények ellentmondásosak voltak. Richard Bruno professzor, a tanulmány vezető szerzője leszögezte: inkább vegyesnek mondhatók az eddigi eredmények. Egyesek támogatják a zöld tea fogyasztását a fogyás érdekében, ám számos kutatás semmilyen hatást nem fedezett fel – valószínűleg az étrend összetettsége miatt.

A kutatók hímnemű egereket használtak a tanulmányhoz. Nyolc héten át az egerek felét hagyományos étrenddel táplálták, a többieket magas zsírtartalmúval, amely elhízást okoz. Mindkét csoport ételébe kevertek zöld tea kivonatot.

Azért nem alkalmaztak nőstény egereket, mert ők viszonylag ellenállóak az étrend által kiváltott elhízással és más kapcsolódó metabolikus változásokkal szemben.

A 8 hét letelte után a kutatók számos tényezőt felmértek. Gyulladást, szivárgó belet és egyéb kapcsolódó egészségügyi állapotokat észleltek. Megmérték a belekben kialakult gyulladást és a zsírszövetet, valamint a mikrobiom összetételét és a bélben jelenlévő baktériumfajokat.

zöld tea

Értékelték az endotoxin-szinteket a véráramban – a bélbaktériumok termelik ezeket az anyagokat,s ha egyszer már a vérben vannak, mozoghatnak az egész testben, gyulladást és inzulin rezisztenciát kiváltva, amely a diabétesz előjele.

Ahogyan remélték, a zöld tea kivonat előnyös hatásokat mutatott. Azok az egerek ugyanis, amelyek magas zsírtartalmú étrendjükhöz zöld tea kivonatot kaptak, 20 százalékkal kevesebbet híztak, mint a zöld tea nélkül sok zsírt evők. Sőt: az inzulinrezisztencia szintje is alacsonyabb volt.

A tanulmány bizonyítékkal szolgál arra, hogy a zöld tea a jó bélbaktériumok növekedését serkenti, s számos előnnyel jár, melyek az elhízás lehetőségét csökkentik.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.