Fogyás a célunk? – Kevesebb idő kell a reggeli és a vacsora között

Elég fél óra is a hatékonysághoz?

Szeretnénk leadni pár kilót? Érdemes csökkenteni a reggeli és a vacsora között eltelt időt – erre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány, mely szerint a fogyás hatékonyabb lehet már fél órával is, mert több zsírt égetünk.

Nagyobb sikert érhetünk el a fogyás terén, ha kevesebb idő telik el a reggelink és a vacsoránk között? Egy új tanulmány szerint érdemes mérsékelni ezt az időt, vagyis legalább fél órával korábban elfogyasztani a vacsorát, mint szoktuk. Ezzel ugyanis korlátozzuk a kalóriabevitelt és több zsírt is égetünk.

Az általános nézet az, hogy ha fogyás a célunk, kevesebb kalória bevitelére van szükségünk és több testmozgásra. A tudósok azonban most rájöttek arra, hogy számít a két étkezés között eltelt idő.

Egy kisméretű tanulmányt végeztek, melyben a résztvevők 10 héten át késői ebédet ettek – 1 órával később fogyasztották el, mint szokásosan -, és előbb vacsoráztak.

A Surrey-i egyetem Jonathan Johnston vezetése alatt álló kutatócsoportja azt tesztelte, miként hat az időzítés a kalóriabevitelre és a zsírégetésre. A tanulmányt 13 emberrel folytatták le, átlagos testtömeg-indexük 29 kg/m2 volt.

A 10 héten keresztül 7 embernek kellett követnie olyan étrendet, melyben az étkezések időtartamát limitálták. A 13 résztvevő közül 6 férfi (kontroll csoport) étkezett a megszokott módon, s arra kérték őket, vezessenek naplót a fogyasztásukról. Mindenkinek kétszer kellett jelentkeznie orvosi ellenőrzésre, a tanulmány elején és a végén. Ezek során a súlyt, a glükózszintet, inzulint és a zsírt vizsgálták.

Az aktív résztvevőknél, akiknek csökkenteniük kellett az első és az utolsó étkezés között eltelt időt, jelentősen mérséklődött a kalóriaérték, amelyet elfogyasztottak: az eredeti mutatókhoz képest 720 kalória volt a különbség.

vacsora3

Nem a súlyváltozás volt a lényeg, hanem a testzsír módosulása: 1,9 százalékot csökkent azoknál, akik kevesebb időt hagytak a reggeli és a vacsora között.

A glükózszint különbsége is figyelemreméltó volt, melyet éhgyomorra mértek.

A tanulmány rámutatott, hogy jelentősen csökkent a kalóriabevitel, ha mérsékelték a reggeli és a vacsora között eltelt időt. Mindez azért is lehetséges, mert több idő van megemészteni az ételt.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.