Ezt együk emésztési problémákra!

Az emésztési problémák bizony nem kevés ember mindennapjait keserítik meg. Étrendjük megváltoztatásával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával azonban jelentősen csökkenthetik panaszaikat.

Akinek emésztési gondjai vannak, általában többször is meggondolja, vállalkozzon-e egy bizonyos élelmiszer, étel megkóstolására.  Tapasztalatból tudja, hogy egyes ételek nem előnyösek számára, míg a többit ő is probléma nélkül eheti.

Lássuk azonban, mely élelmiszerek javasoltak adott problémák esetén. Mit együnk, ha székrekedés, gyomorégés, fokozott gázképződés kínoz vagy éppen puffadástól szenvedünk.

Fotó: 123rf.com

1.Székrekedésre rostot! Töltsük meg tányérunkat olyan élelmiszerekkel, mint a cseresznye, meggy, szőlő, ropogós paprika, bab, teljes kiőrlésű gabona, dió. A rost-dús ételek segítenek emészteni és rendszeresen vécére járni. Napi 20-35 gramm rostot javasolt ennünk. Hasznos a szívbetegségek ellen, súlyunkat kordában tartja, segít a vércukor-ingadozás és az aranyér ellen.

2.Gyomorégés ellen rágózzunk! A rágózás gyógyír lehet reflux és gyomorégés esetén, serkenti a sav-semlegesítő nyál termelődését – de ne irritáló, borsmentás változatot rágjunk. Ha sok levegőt nyelünk vele, akkor a rágózás rossz megoldás, mert csak puffadást és böfögést okozhat.

3.Fogyjunk, hogy a fokozott gáztermelődést és gyomorégést elkerüljük! Már néhány kiló mínusz hatására is javulhat az állapotunk. Különösen a deréktájra felszedett kilók rontják az emésztési problémákat, így a gyomorégés, gázképződést, böfögést. A fogyás mikéntjéről érdemes konzultálnunk orvosunkkal!

4.Gyomorégés és puffadás ellen kis adagokkal: megelőzhetjük az emésztési zavarokat, ha kisebb adagokat eszünk és gyakrabban. Fontos az is, hogy lassabban fogyasszuk őket. Így nem terheljük túl az emésztőrendszert, a gyomor kapacitása csökken és kevesebbet is fogunk enni.

Fotó: 123rf.com

5.Székrekedés ellen igyunk sok folyadékot! Ha elegendő folyadékot iszunk, az megelőzi a székrekedést – nemcsak a víz jó, a gyümölcslevek is, persze élelmiszerekben is megtalálhatjuk a folyadékot. Az általános javaslat napi 8 pohár víz, de jobb, ha beszélünk orvosunkkal, számunkra mennyi az ajánlott mennyiség!

6.Puffadás ellen testmozgás: a mozgás a legtöbb emésztési problémán segít, puffadástól a székrekedésig. A mozgás hatására a teljes emésztő rendszer is mozog, a hulladék könnyebben ürül. Ha mozgunk, csökkentjük a stresszt, mely sok emésztési gond esetében az elsődleges irritáló tényező.

7.Hasmenés ellen probiotikumok: ezek az élő mikroorganizmusok a joghurtokban, gyümölcslevekben, ropogtatnivalókban és kiegészítőkben is megtalálhatók. Kutatások szerint nagy eséllyel segítenek hasmenés, az irritábilis bél szindróma (IBS), vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén. A tudósok ma is szelektálják, mely típus mely betegség esetében a legjobb és mennyi szükséges belőle. Konzultáljunk orvosunkkal.

8.Stressz, fekélyek, székrekedés: amennyiben gyakran az idegesség, feszültség miatt rendetlenkedik a gyomrunk, tudnunk kell, hogy az emésztőrendszer és az agy bizony össze van kötve – a stressz okozhat olyan problémákat, mint az IBS vagy a fekély. Ha kontrolláljuk a stresszt, kordában tartjuk az emésztési problémát is – próbáljuk ki a fizikai aktivitást, relaxációt, meditációt, no és aludjunk eleget!

9.Kövessünk egészséges étrendet! Maradjunk távol az olyan ételektől, melyek irritálják az emésztőrendszert. Egyes embereknek gondja van a gázképződést fokozó ételekkel, így a babbal, szódával, vagy éppen a zsíros eledelekkel, például sültekkel, sajtokkal. Mások a savas élelmiszereket nem bírják: a citrusféléket, kávét, teát, paradicsomot. Ha tudjuk, mit kell kerülnünk, tegyünk is így!

Ha nem jó az emésztés, rossz a közérzetünk. Az étkezések utáni puffadás, émelygés, fejfájás mind az elégtelen emésztés jelei.

Ez a 7 dolog segíti az emésztésünket

10.Gyomorégés ellen hagyjuk abba a dohányzást! Ha cigarettázunk, az az emésztésünkön is meglátszik egy idő után. A dohányzás gyengíti a nyelőcső végén található „szelepet”, mely savas refluxhoz és gyomorégéshez vezethet. Növeli a különféle gyomor- és bélrendszeri ráktípusok esélyét is. A dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki peptikus fekély és Crohn-betegség, mint azoknál, akik nem szívják a cigarettát.

11.Kevesebb alkohollal könnyebb gyomor: kétszer is gondoljuk meg, sok alkoholt fogyasztunk-e, különösen emésztési gondok esetén. Az alkohol zavarja a sav-kiválasztást, a gyomor izmokat és a tápanyag-felszívódást. A túl sok szeszes ital hozzájárulhat a gyomorégéshez, hasmenéshez, májproblémákhoz és a nyelőcsőrák kialakulásához.

12.Ne nyeljünk, hogy megszüntessük a böfögést vagy a gázképződést: tartsuk kívül a levegőt gyomrunkból azzal, hogy nem habzsolunk! Együnk lassan és óvatosan, ne nyeljük akkora hévvel a falatokat és az italt. Jól rágjunk meg mindent. Ha túl sok levegőt nyelünk vele, kerüljük a rágózást és kemény cukorkát is.

Fotó: 123rf.com

13.Kerüljük a sót a puffadás ellen! Még ha csak egy kicsivel több sót fogyasztunk is, mint amennyit kellene, az puffadáshoz vezethet. Ez a sómennyiség feldolgozott ételekből is bőven származhat. Csökkentsük a sóbevitelünket!

14.Hasmenés ellen fokozott tisztaság a konyhában: mindig figyeljünk oda, amikor az ételeinket készítjük. Ételekből származó probléma a hasmenés, a hányinger és a hányás. Hogy megelőzzük őket, a hideg ételeket tartsuk hidegen, a melegeket melegen. Használjunk másik vágódeszkát és eszközt, amikor gyümölcsöt, húst és zöldséget szeletelünk, külön kell kezelni a nyers húst, baromfit és halféléket is. A tejtermékek mindig legyenek pasztőrözöttek!

15.Laktóz-intolerancia? Lehetséges, hogy szervezetünk eleve nem bírja a tejtermékekben levő laktózt. Emiatt komoly gázképződés indul meg, miután ilyesmit fogyasztunk. Ha tejtermékekkel összefüggő gázképződést tapasztalunk, kerüljük őket! Vannak helyettesítő termékek, így a szója a laktóz-intoleráns emberek számára.

16.Amennyiben emésztési problémáink komolyan zavarják mindennapjainkat, mindenképp keressünk fel orvost. A nyelési nehézségekkel, fulladással, véres vagy fekete színű széklettel, hányással, gyomorfájdalommal és komoly fogyással azonnal orvoshoz kell fordulni! A probléma az ételmérgezéstől az epekövön át a Crohn-betegségig bármi lehet!  (Adrina – napidoktor.hu)

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.