Ezért együnk spenótot minden évszakban!

Hiába mondták eleink, hogy a spenót tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Sehogy sem sikerült velünk megkedveltetni.

Felnőttként azonban már egészen elfogultan nézzük a selymes zöld, húsos levelek erényeit. 

A családi anekdoták szerint a csukamájolaj a szüleink gyermekkorának réme volt, nálunk pedig a spenót töltötte be ugyanezt a szerepet.

Foto:123rf.com

  • spenót (Spinacia oleracea) a libatopfélék családjába tartozik, ahogy a cukorrépa és a cikória is.
  • Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismerték, az arabok által eljutott Spanyolországba is. Hazánkba csak a XVI. század végétől jegyzik a jelenlétét.

Turbózd fel a vitaminraktárodat és fogyj egészségesen! A 7 napos étrend minden napján egy különleges spenótrecepttel ismerkedhetsz meg!

Zsírégető, anyagcsere fokozó receptek spenóttal

Mi mindenre jó a spenót?

spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.

A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat.

A legkorábbi friss zöldség, már a tél végén szedhető annak ellenére, hogy a hideget kevésbé tűri, mint a szárazságot. Egyéves növény. Magja kerek vagy apró tüskés is lehet, magtömege 8-10 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Az új-zélandi spenótot nyáron lehet szedni. Amint magszárat fejleszt, a levelei már nem hasznosíthatók étkezésre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.