Ezért egészséges a hummus

No és milyen mennyiségben értékes?

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a csicseriborsókrém, azaz ismertebb nevén hummus. Egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag – de mi a megfelelő mennyiség belőle és mit érdemes még tudni róla?

Sokan fogyasztják manapság a népszerűvé vált hummust, amely kenőanyagként éppolyan jó, mint magában, pitában vagy zöldségekkel fogyasztva. Érdemes rá szavazni, mivel ásványi anyagokat, vitaminokat és egészséges zsírokat egyaránt tartalmaz.

Mekkora azonban a megfelelő mennyiség belőle? Mit kell még tudni róla? A hummus egyike a legízletesebb mártásoknak, felhasználása széleskörű. De valójában miért is jó nekünk?

Foto:pixabay.com

Mi a hummus?

A hummus mártás lényegében csicseriborsó paszta – emellett szezámmag vagy tahini (szezámmag krém), olíva olaj, citrom és fokhagyma keveréke. A Közel-Keletről származik, de ma már nálunk is számos boltban megtalálható. Gyakran különféle változatokban, például karamellizált hagymás formában, vagy más-más ízesítésekkel.

Készítése egyszerű, csupán annyi a lényege, hogy élelmiszer-feldolgozó géppel összekeverik a hozzávalókat egymással.

Tápanyagok

A hummus természeténél fogva nagy mennyiségben tartalmaz jó zsírokat, szezámmag- és olíva olaj tartalmának köszönhetően. Nagyjából egy evőkanálnyi adagban 8 gramm telítetlen zsírt találunk. A hummus szénhidrát-tartalma alacsony, s kiváló növényi alapú fehérje és rostforrás. A recepttől függően kissé több lehet benne a só, vagyis óvatosabbnak kell lenni fogyasztásával, ha ügyelünk a sóbevitelünkre.

A hummus egészséges, hiszen abban Omega-3 zsírsavak, kalcium, magnézium, vas és cink, valamint a B-vitamin legtöbb fajtája megtalálható. 80 grammnyi csicseriborsót tartalmaz, amely kb. 3 evőkanálnyi.

Foto:pixabay.com

Az egészséges mérték

A hummusból naponta 2-4 evőkanálnyi mennyiség az egészséges, de érdemes figyelembe vennünk étrendünk többi részét is. Vagyis, ha például hummust eszünk nassolnivalónak, 2 bőséges evőkanálnyi elég, de ha ebédhez is használtuk, már elértük a 4 kanálnyit.

A hummus sokoldalú, egészséges és könnyen tárolható a hűtőszekrényben, ezért rendkívül egyszerűen napi étrendünkhöz adható. Nagyszerűen használható zabkekszhez, zöldséges tálhoz, csavart tortilla alapkrémnek, de ropogós extrudált kenyérhez vagy salátákhoz is.

Foto:diat.com

Milyet fogyasszunk?

Beszerzése kapcsán érdemes tudni, hogy nem az alacsony zsírtartalmú verzió, hanem a normál ajánlott. Minden zsír ugyanis, amelyet egy hagyományos hummus tartalmaz, jó és telítetlen zsírnak számít, azaz nincs szükség annak csökkentésére – így is egészséges.

Amikor éhesen a hűtőszekrényhez sétálunk, nem lényegtelen, mit is találunk benne. Ha az egészséges étkezés fontos számunkra, bizonyos élelmiszereket mindig tartsunk a hűtőben – hogy legyen miből válogatni.

Top 14 egészséges étel, ami mindig legyen a hűtőben!

A hummust otthon is el lehet készíteni megfelelő eszközök segítségével, s így magunk is kontrollálhatjuk az összetevők mennyiségét. A boltokban kapható változatok azonban, melyek limitálják a só és a cukor mennyiségét, ugyancsak remek választások.

Forrás: https://napidoktor.hu/index