Ezeket együk 50 év felett, ha jót akarunk magunknak 2.rész

A kalciumtól a rostokig

Ismert tény, hogy amikor az ember idősebb lesz, bizonyos ásványi anyagokból többet veszíthet, mint amennyit szervezete felszív. Ezért fontos, hogy minden fontos tápanyagból megfelelő mennyiségűt együnk. De melyek ezek?

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása fiatalon is igen fontos, ám idősebb korban erre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Lássuk, mi ennek az oka és melyek azok az ásványi anyagok, amelyeket mindenképpen szükséges szednie, fogyasztania egy idősebb embernek.

7.Omega-3 zsírsavak: ezeket a zsírsavakat nélkülözhetetlennek tartják, mert a szervezetünk nem állítja elő őket. Fontosak a szem, az agy és a spermiumok számára is. Segíthetnek az időskorral összefüggő betegségek, így az Alzheimer-kór, az arthritis, a gyakran vakságot okozó makula-degeneráció megelőzésében. Ha orvosunk nem javasol mást, fontos Omega-3 zsírsavat magunkhoz vennünk idősebb korban – főleg zsíros halak, diófélék, repceolaj vagy magvak fogyasztásával.

Foto:pixabay.om

8.Cink: sokaknál hiány alakul ki ebből a kissé alulértékelt ásványi anyagból. Pedig hozzájárul az ízlelés és szaglás tökéletességéhez, harcol a fertőzések és a gyulladás ellen – mindkettő lényeges idősebb korban. A cink a látást is segít megvédeni. Legjobb forrása az osztriga, de marhahúsból, rákból és dúsított reggeli gabonapelyhekből is hozzájuthatunk.

Foto:123rf.com

9.Szelén: ez az ásványi anyag védi a sejteket a károsodástól és a fertőzéstől, de a pajzsmirigy megfelelő működéséről is gondoskodik. Erősen tartja az izmokat és hozzájárul az időskorral összefüggő demencia, bizonyos ráktípusok és a pajzsmirigy betegség megelőzéséhez is. Túl sokat azonban nem szabad belőle szedni, mert hajhullást és körömtöredezést válthat ki.

10.Kálium: a kálium szinte minden folyamatban szerepet játszik testünkben, beleértve a szívet, a vesét, az izmokat és az idegeket. Védelmet nyújt a stroke, a magas vérnyomás és a csontritkulás ellen. Fogyasszunk banánt, spenótot, tejet, joghurtot és szárított gyümölcsöket, hogy elég káliumot juttassunk szervezetünkbe! Konzultáljunk azonban róla orvosunkkal is, mert a magas vérnyomás, migrén és egyéb állapotok kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek hatását megzavarhatja.

Fotó: 123rf.com

11.Folsav: a folsav a B9-vitamin természetes formája. Megtaláljuk leveles zöldségekben, dióban, babban és egyéb ételekben. Terhes nőknek a folsav laboratóriumi formáját szokás javasolni, hogy megakadályozzák a születési rendellenességeket. A folsav segít a sejtnövekedésben és megvéd a stroke-al, illetve más rákokkal szemben. Az élelmiszerekben levő folsav biztonságosnak számít. Túl sokat azonban nem szabad belőle fogyasztani, mert növelheti a vastagbélrák és az idegkárosodás esélyét.

Fotó: 123rf.com

12.Rostok: a rost fiatalon is fontos, ám idősebb korban különösen. Segít ugyanis megvédeni bennünket a stroke ellen, hozzásegít a rendszeres székeléshez és csökkenti a koleszterin-, illetve a vércukor szintjét – ami komoly előny egy idősebb szervezet számára. Az 50 feletti nőknek legalább 21 grammot kell fogyasztaniuk naponta, a férfiaknak 30 grammot. Ez nagyjából 6-8 adag teljes kiőrlésű gabonával vagy 8-10 zöldségadaggal egyenlő mennyiség.

Foto:123rf.com

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.