Ezeket együk 50 év felett, ha jót akarunk magunknak 1.rész

A kalciumtól a rostokig

Amikor az ember idősebb lesz, bizonyos ásványi anyagokból többet veszíthet, mint amennyit szervezete felszív. Ezért fontos, hogy minden fontos tápanyagból megfelelő mennyiségűt együnk. De melyek ezek?

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása fiatalon is igen fontos, ám idősebb korban erre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Lássuk, mi ennek az oka és melyek azok az ásványi anyagok, amelyeket mindenképpen szükséges szednie, fogyasztania egy idősebb embernek.

1.Kalcium: a korral sajnos elkezdünk többet veszíteni ebből az ásványi anyagból, mint amennyit testünk felszív. Emiatt a csontok könnyebben törnek (csontritkulás), különösen a nőknél menopauza után. A kalcium az izmoknak, az idegeknek, a sejteknek és a vérereknek is segít a megfelelő működésben. Az 50-70 év közötti nőknek 20 százalékkal több kalcium szükséges, mint másoknak. A tej, a joghurt és a sajt kitűnő forrásai.

Foto:123rf.com

2.B12-vitamin: ez a vitamin segít a vér és az idegsejtek előállításában. Természetes úton állati ételekből, például hús, hal, tojás, tejtermékek fogyasztásával jutunk hozzá. Jó források a tabletták, injekciók, B12-vel dúsított ételek, így az ilyen zabpelyhek is. Fontos e vitaminra odafigyelni, mivel idősebb korban – 50 felett – az atrófiás gyomorhurut is nehezítheti a B12 felszívását. Az antacidok, egyes gyógyszerek és a súlycsökkentő műtét is hozzájárulhat a B12 vitamin hiányához.

Foto:pixabay.com

3.D-vitamin: a testnek szüksége van D-vitaminra a kalcium felszívásához is. Vagyis, érdemes együtt szedni őket a csontritkulás megelőzéséhez. A D-vitamin segíti az izmok, idegek és az immunrendszer megfelelő működését. A legtöbb ember hozzájut a napsütésből, de idősebb korban ez is változik, kevesebb napfényt alakít át a szervezet D-vitaminná. Ételből sem olyan könnyű hozzájutni, de a zsíros halak, így a lazac, makréla, szardínia jó forrásai.

Fotó: 123rf.com

4.B6-vitamin: ezt az ásványi anyagot testünk a baktériumok elleni küzdelemre és energia-előállításra is használja. Több B6-ra van azonban szükségünk idősebb korban. Egyes tanulmányok találtak összefüggést a B6-vitamin szintje és a jobb memória között. Demenciásoknál azonban nem javítja a mentális képességeket az eddigi ismeretek szerint. Egyszerű B6-vitamin forrás a csicseriborsó, de a májból, zsíros halakból, dúsított gabonapelyhekből és étrend-kiegészítőkből is hozzájuthatunk.

csicseriborsó csíra

Foto:pixabay.com

5.Magnézium: ez az ásványi anyag segít a szervezetnek fehérjét és csontot előállítani, a vércukorszintet pedig stabilan tartja. Diófélékből, magvakból és leveles zöldekből könnyen beszerezhetjük, ám az idősebb emberek gyakran keveset esznek ezekből. Ráadásul gyakran olyan gyógyszereket szednek egészségi állapotuk miatt, amely magnézium-hiányt okozhat – fontos ezért odafigyelni ezen ásványi anyag bevitelére!

Fotó: 123rf.com

6.Probiotikumok: barátságos baktériumoknak is nevezik őket, s előnyösek a gyomorra nézve. Olyan, erjesztett élelmiszerekből juthatunk hozzájuk, mint a joghurt vagy a savanyú káposzta. Segítenek emésztési zavarok – például hasmenés vagy az irritábilis bél szindróma – esetén és védhetnek az allergiák ellen is. A probiotikumok biztonságosak, ha egészségesek vagyunk – ám ha meggyengült az immunrendszerünk vagy egyéb gondunk van, célszerű beszélnünk orvosunkkal, mielőtt alkalmazzuk őket.

savanyú káposzta

Foto:pixabay.com

A cikk folytatódik itt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.