Ezek azok a személyiségjegyek, amelyek meggátolhatnak a fogyásban

A pszichológusok szerint a kövérség sosem csak annak az eredménye, hogy az emberek mennyit esznek.

A fogyásnak van a környezethez, amelyben élünk, a genetikánkhoz és egy új tanulmány szerint a személyiségünkhöz is. Az emberek olyan tulajdonságok adottságának köszönhetően lehetnek ideáli testsúlyúak, mint például a vezetői képesség- derült ki a kutatásból.

Akik azonban nehezen tudják kontrollálni az érzelmeiket, azok nehezen fogyhatnak, mivel ez túlzásokba eshetnek. A személyiségeket gyakran öt típusra osztják. Ezek a neuroticizmus, az extraverzió, a nyitottság, az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség.

A meghatározások a következők:

Neuroticizmus: Ez olyan személyt ír le, aki a nyugtalanító érzelmek, például a szorongás és a depresszió felé húz. Könnyen felzaklatja magát. Jellemzők: Szorongás, dühös ellenségesség, depresszió, öntudatlanság, impulzivitás, sebezhetőség.

Extraverzió vagy extroverzió: Olyan személyt ír le, aki keresi az izgalmakat, aktív és rendkívül társaságkedvelő. Beszédes, sok érzelmi kifejezőerővel rendelkezik, és mások körében energikus. Jellemzők: Melegszívűség, Nyugodtság, Magabiztosság, Aktivitás, Izgalomkeresés, Pozitív érzelmek.

Barátságosság, Nyitottság: Olyan személyt jellemez, aki nyitott az új tapasztalatokra és kíváncsi a világra. Kreatív és szívesen beszélget elvont gondolatokról. Jellemzők: Nyitottság, Fantázia, esztétika, érzések, cselekedetek, eszmék, értékek.

Érzelmi stabilitás: Olyan személyt ír le, aki tisztelettudó, együttérző, bizalomteljes és igyekszik elkerülni a problémákat. Kiválóan alkalmas az együttműködésre és segítőkész. Jellemzők: Bizalom, egyenesség, önzetlenség, engedelmesség, szerénység, gyengédség.

Lelkiismeretesség: Olyan személyt jellemez, aki felelősségteljes, gondos, cél- és részletorientált. Magas impulzuskontrollal rendelkezik, és hajlamos a szervezettségre. Jellemzők: A szelídség és a lelkiismeretesség a legmegfelelőbb tulajdonságok: Kompetencia, Rend, Kötelességtudat, teljesítményre törekvés, önfegyelem, megfontoltság.

A Kadri Arumäe, a Tartui Egyetem Pszichológiai Intézetének (Észtország) munkatársa által vezetett tanulmány betekintést nyújt abba, hogy a “nagy ötös” közül melyik korrelál a túlsúlyossággal.

Több mint 3500 észtet vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 46 év volt, és testtömegindexük (BMI) egészséges 25-ös. A résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki arról, hogy egy 0-tól 4-ig terjedő skálán mennyire azonosulnak az egyes fent leírt személyiségjegyekkel. A kutatás során megvizsgálták a zsírszintjüket, a testtömegindexüket (BMI) és az anyagcseréjüket. A 3535 résztvevő orvosi adatai alapján a tanulmány képes volt meghatározni azokat a személyiségjegyeket, amelyek az elhízás hátterében állhatnak.

baratok-1

foto:pixabay.com

Azok az emberek, akik hajlamosak a neuroticizmus személyiségjegyre, különösen az impulzivitás kimutatására, szintén hordozhatnak felesleges zsírt.

Összefoglalva, az emberek több zsírt halmoznak fel, ha alacsonyabb pontszámot érnek el a Nyitottság és annak altípusai, a Cselekvések, az Ötletek és az Értékek terén. A Nyitott típusú emberek általában intellektuálisan kíváncsiak, kreatívak és fantáziadúsak.

A Physiology and Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány kitért arra, hogy a tapasztalatokra való nyitottság összefüggésbe hozható az iskolázottsággal. Ezért “feltételezhetjük, hogy a magasabb Nyitottság az egészségesebb táplálkozási szokások révén megelőzheti a túlzott elhízást”. Az alacsony lelkiismeretességet a potenciális túlsúly előrejelzőjeként jelölték meg. Az alacsony Lelkiismeretességgel rendelkezők rossz szervezők, nincs elég önfegyelmük, pontos céljaik. Azoknak az embereknek, akik a Neuroticizmus személyiségjegyeit viselik, különösen az Impulzivitás tekintetében, szintén van súlyfeleslegük.

A kutatók szerint az impulzív személyiség túlzott evéshez vezethet.

Dr. René Mottus, az Edinburgh-i Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa, aki részt vett a vizsgálatban, a The Sun-nak elmondta: “Mondhatnánk, hogy az alacsony nyitottságú és alacsony lelkiismeretességű emberek hajlamosak az elhízásra. A neuroticizmusban magasabb embereknek általában kicsit több súlyfeleslegük van.”

Az asszertivitás, az Extraverzió egyik aspektusa, amely a dominanciát, az erőteljességet és a vezetői hajlamokat tükrözi. Ez volt az a fő személyiségvonás, amely a magasabb anyagcserével (BMR) volt kapcsolatban. Ennek oka az lehet, hogy “a magasabb anyagcsere lehetővé teszi az egyén számára, hogy jobban kontroll alatt tartsa a testsúlyát” – áll a tanulmányban. Dr. Mottus szerint az asszertivitás “úgy tűnik, hogy az izmos embereknél erősebb”. Az extraverzió más jellemzői – a melegség és a pozitív érzelmek – szintén az alacsonyabb testzsír és a magas anyagcsere jelzői lehetnek.

Dr. Mottus szerint “nagyon sok dolog számít a testtömeg szempontjából”, és a személyiségtípus csak az egyik, ami szerepet játszhat.

Béltisztító turmix – hogy beinduljon a diéta

Hozzátette:

Az összefüggések nem túl erősek egyetlen egyén esetében sem. De a tendencia abban az értelemben egyértelmű, hogy azok az emberek, akiknek kevésbé lelkiismeretesek, hajlamosak a magas testtömegindexre – sajnos elég sokan vannak ebben a kategóriában. Tehát ha lenne egy beavatkozás, ami hatna az emberek lelkiismeretességének növelése… az az elhízás szintjének jelentős csökkenését eredményezhetné. Tegyük fel, hogy a közegészségügyi tisztviselőknek sikerül egy olcsó, de valamennyire hatékony beavatkozást bevezetniük egymillió, jelenleg alacsony lelkiismerettel bíró ember esetében, akkor minimum 10 százalékuk lelkiismeretességét a jelenleg közepesnek tekinthető szintre emelkedne. Ezek között az emberek között több ezer olyan lesz, akiknek jelenleg magas a testzsírszázalékuk, de a beavatkozás után valamikor észrevehetően veszítenek a súlyukból. Vagyis, bár a lelkiismeretes beavatkozás nem segít a legtöbb emberen, sokaknak segíteni fog, és az elhízás kezelésének költségei ennek következtében csökkennek”.

Dr. Mottus elmondta, hogy egy olyan APP fejlesztésén dolgoznak, aminek a segítségével a használó lelkiismeretesebbé válhat, azzal a céllal, hogy segítsen a testsúlya kontroll alatt tartásában, valamint a mindennapi életében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.