Ezek a tünetei, ha nem fogyasztunk elég fehérjét

Mint oly sok minden mást, a szervezetünk azt is tudatja velünk, ha nem jut elegendő fehérjéhez. Amennyiben nem eszünk elég tojást, sovány húst, halat, diófélét, tejterméket vagy fehérjében gazdag zöldséget, bizony előfordulhat, hogy az alábbi jeleket, tüneteket tapasztaljuk magunkon.

Ilyenkor érdemes felülbírálni az étrendünket, és beiktatni a rendszeres, minőségi fehérjefogyasztást. 

Állandóan gyengének és éhesnek érezzük magunkat

Különösen azoknál fordulhat elő, akik éppen áttértek a vegán étrendre, de akkor is gyanakodhatunk, ha étkezés után éhesnek érezzük magukat és nincs kellő energiánk a napi teendőkhöz. A fehérjét hosszabb ideig tart megemészteni, így tovább lát el energiával, mint a többi tápanyag. 

Foto:pixabay.com

Hol vannak az izmok?

A napi edzés önmagában nem elég, hogy látványos izmokat növesszünk. Ha nem eszünk az edzés mellé elegendő fehérjét, a szervezetünk elkezdi lebontani az izmokat, hogy rostjaiból aminosavakat nyerjen.

Nem sikerül lefogyni

Fogyókúrák alatt azért fontos nagyobb arányban fehérjét fogyasztani, hogy biztosan zsírt égessünk és ne izmokat. A magas fehérjetartalmú ételek megemésztése és feldolgozása nagyobb munka a szervezetünknek. Növeljük a bevitelt minőségi fehérjékkel! 

Hullik a hajunk

A hajunk elsősorban fehérjéből áll. A szervezetünknek bőséges fehérjeellátásra van szüksége ahhoz, hogy nőjön és egészséges maradjon.

Gyakran megbetegszünk

Az immunrendszerünknek is energiára van szüksége a megfelelő működéshez. A kevés fehérje idővel a T-sejtek hiányát idézi elő, és ezek lennének azok a sejtek, amelyek segítségével immunrendszerünk legyűri a vírusok és baktériumok támadásait.

Váratlanul megduzzad a lábunk, lábfejünk

Ha nem jutunk elegendő fehérjéhez, előfordulhat, hogy bokánk és lábfejünk környékén víz gyülemlik fel. A fehérje segít a vértestekben tartani a vizet és a sót, ami nélkül a víz a környező szövetekbe szivárog.

Bőrirritációk jelennek meg rajtunk

A fehérjehiány gyakran okoz bőrirritációkat, mivel a megfelelő fehérjeszint hiányában bőrünk érzékenyebb és sérülékenyebb lesz.

Fehérjeevés vagy fehérjeivás: Melyik a jobb?

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.