Ez a szívbarát étrend lényege

A legújabb kulcsszó a szívbarát étrenddel kapcsolatban az “egyensúly”. A legújabb ajánlásban arra ösztönzik az embereket, hogy az étrendjük megtervezésekor az ételek széles választékára gondoljanak, ahelyett, hogy csak néhány ételfajtára koncentrálnának.

Fontos továbbá, hogy az általános szabályok helyett inkább az egyéni preferenciákat kell szem előtt tartani.

“Nem csak azzal kellene foglalkoznunk, hogy mit nem szabad enni. Inkább azt kell elmondani, hogy mit szabad és kellene enni, és ezt már könnyebben tudják az emberek beilleszteni a személyes étkezési szokásaikba, preferenciáikba, életmódjukba” – emelte ki Alice H. Lichtenstein, az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos állásfoglalását szerkesztő munkacsoport vezetője. Legutóbb 15 éve vizsgálták felül az étkezésre vonatkozó állásfoglalást, a közelmúltban azonban frissítették az anyagot, és a változtatásokat november elején publikálták is az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában. Az állásfoglalás igazodik az általános szakmai szabályokhoz, és figyelembe veszi a legfrissebb tudományos eredményeket is – írta meg a heart.org.

 

A legfontosabb, hogy mindent összehangoljunk

Az ajánlás igyekszik eloszlatni azt az elképzelést, hogy a szívbarát diéta abból áll, hogy az ételeinket zöldséggel és vitaminnal egészítjük ki – figyelmeztetett Alice H. Lichtenstein táplálkozástudományi professzor, aki egyben a bostoni Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója. Mint mondta, inkább azzal kellene foglalkoznunk, hogy mit kell megennie egy nap vagy egy hét folyamán a páciensnek.

Foto:123rf.com

 

“Ha az étrendünkben megnöveljük egy bizonyos ételfajtának a bevitelét, akkor igyekszünk valami másnak a bevitelét csökkenteni” – mondta a professzor. “A megnövelt és a lecsökkentett táplálékbevitelnek egymástól független hatása van. Az a legfontosabb, hogy mindent összehangoljunk, mert ezzel hatunk igazán a szív- és érrendszerünk működésére.”

A szívbarát étrendi ajánlás a következő fő szempontokat tartalmazza:

  • érjük el és tartsuk fenn az egészséges testsúlyt,
  • együnk sokféle zöldséget és gyümölcsöt,
  • inkább teljes kiőrlésű gabonából készített pékárut válasszunk a finomított lisztből készült helyett,
  • válasszunk egészséges fehérjeforrásokat, főként növényi fehérjét (hüvelyeseket és mogyoróféléket),
  • rendszeresen együnk halat és tenger gyümölcseit,
  • válasszunk zsír nélküli vagy alacsony zsírtartalmú ételeket a zsírosak helyett
  • részesítsük előnyben a sovány, friss húsféléket a feldolgozott húskészítményekkel szemben,
  • válasszunk folyékony növényi olajokat a trópusi olajok (kókuszolaj, pálmaolaj, pálmamag olaj), az állati zsírok (zsír és vaj) vagy a részlegesen hidrogénezett zsiradékok helyett,
  • olyan ételeket válasszunk, amelyek csak minimálisan vannak feldolgozva, és a túlzottan feldolgozott ételeket mellőzzük,
  • kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat,
  • olyan ételeket válasszunk, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak hozzáadott sót,
  • minimalizáljuk az elfogyasztott alkohol mennyiségét,
  • a szívbarát étrendet attól függetlenül tartsuk be, hogy hol készült az étel és hogy hol étkezünk. 

“Ajánlásunk a kalóriaszámlálás helyett a változatos étkezést javasolja. Felnőttkorban például az évtizedek előrehaladtával egyre alacsonyabb az energiaszükségletünk. Ha fizikailag aktívak vagyunk, akkor egy kicsit rugalmasabban alakíthatjuk az étrendünket” – mondta Alice H. Lichtenstein. “Ha kiegyensúlyozzuk az elfogyasztott ételeink mennyiségét, akkor egészen biztos, hogy minden bevitt kalória számít, és tápanyagdús ételeket kell fogyasztanunk” – tette hozzá az ajánlás társszerzője Maya Vadiveloo, a kingstoni Rhode Island-i Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.

Foto:123rf.com

Ha szeretnénk, hogy szívünk minél egészségesebb legyen és a lehető leghosszabb ideig az is maradjon, akkor érdemes szívbarát táplálkozást folytatni. Mutatjuk azokat az ételeket, amelyek különösen jót tesznek a szívnek.

A szívbarát diétát ne tekintsük büntetésnek

Azt ehetjük, amit szeretünk, ám időnként jobban meg kell fontolnunk, mit választunk, illetve figyelnünk kell az étkezés gyakoriságára és az adagok mennyiségére is” – mondta Alice H. Lichtenstein. A szakember azt javasolta, hogy például aki eddig cukrozott és magas zsírtartalmú joghurtot evett, az először próbálja ki a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú, kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó joghurtokat, aki pedig rendszeresen fogyaszt sós rágcsálni valót, az kóstolja meg a teljes kiőrlésű és alacsony sótartalmú változatokat. De jó módszer az is, ha megfelezzük a tészta és a rizs mennyiségét, és ehelyett egy adag zöldséggel egészítjük ki az ebédünket. Az új ajánlás egyébként azt is hangsúlyozza, hogy fontos lenne már az iskolákban oktatni a táplálkozás alapjait.

webmd.com

Maya Vadiveloo pedig azt javasolta, hogy egyszerűen helyettesítsünk bizonyos ételeket – például a fehér szendvicskenyér helyett együnk teljes kiőrlésűt. Heti egy étkezés során a fehérjeforrásunk lehet bab is, vagy egy alkalommal a feldolgozott húskészítményt hallal is helyettesíthetjük – tanácsolta. Fontos azonban tudatosítani magunkban, hogy a tudatosabb ételek ételválasztás csak az egyik kulcsa a szívünk egészségének, meg kell ugyanis találnunk az egyensúlyt az étrendünkről és végső soron az életmódunkról szóló döntéseink között.

 

Fahéj a sikeres diétához

Forrás: Szívderítő