Ez a gyorséttermi sültkrumpli titka

Mindenki szereti a hasábburgonyát, csak van, aki titkolja. Rendben, most csak vicceltünk, de tény, hogy a kívül ropogós, belül puha, finoman megsózott krumplinak sokan nem tudnak ellenállni.

Lehet gyors köret, elengedhetetlen hamburger mellé, de mártogatósokkal is kínálhatjuk egy esti sörözés alkalmával.

Elkészíteni sem bonyolult otthon, ám bárhogy is próbálkozunk, valahogy sosem lesz pont olyan, mint az, amit a hamburger mellé adnak a gyorséttermekben. Mi lehet a titka? A krumpli fajtája? Az olaj, a lábas, netán a fritőz.

sultkrumpli

Foto:pixabay.com

A Taste of Home nevű weboldal járt eredetileg utána a kérdésnek. Hamar kiderült, hogy az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc sült krumplijának titka nem valami különleges módon génkezelt – és az emberiséget előbb vagy utóbb elpusztító – mutáns csodakrumpli, sem féltve őrzött titkos hozzávaló, hanem egy nagyon is egyszerű dolog.

A krumpli a nyugati ember étrendjének fontos része, de sajnos ha túl sokat fogyasztunk belőle – legyen akár sütve, főzve, pürésítve – jó eséllyel a magas vérnyomással is számolnunk kell – derül ki egy friss kutatásból.

A krumpli okozhat magas vérnyomást?

Ha vettünk már elvitelre gyorséttermi krumplit, pontosan tudjuk, mennyire jellegzetes illatú lesz utána sokáig az autónk. Ez az illat pedig nem a krumpliból, hanem abból az olajból származik, amiben a krumplit kisütik. Eredetileg marhazsírból készített olajban sütötték a krumplit, ezt manapság különböző vegyi anyagokkal helyettesítik, amelyek ugyanolyan ízt adnak az olajnak. A fritőz sem túl különleges, viszont egy bizonyos cukorfajtával szokták bevonni a krumplihasábokat sütés előtt – tudósított a titokról a Taste of Home.

 

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.