Extra szűz olívaolaj – és sokoldalú használata

Hogyan érdemes alkalmazni?

Amennyiben egészséges olajokról van szó, az extra szűz olívaolajat az elsők között említhetjük. Ha valamit, akkor ezt szerezzük be a sütés-főzéshez. De milyen előnyei is vannak?

Egészséges étkezés a célunk? Az olajakat nem kell hanyagolni, amennyiben megfelelőt választunk közülük. Az egészséges olajok között elsőként említhető az extra szűz olívaolaj, amelyet mindenképp érdemes beszerezni az éléskamrába.

Mivel ez az olajbogyó első sajtolása, nemcsak az íze jobb, de magasabb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és egyéb mikrotápanyagokat is, melyek segítenek megvédeni szervezetünket a betegségek ellen, mellráktól az Alzheimer-kórig.

Fontos tudni az olívaolaj vásárlásánál, hogy célszerű kerülni a másolatokat. Olyat vegyünk, amin fel van tüntetve a 100 százalékban extra szűz olívaolaj kifejezés – az olajat kizárólag olajbogyóból kell sajtolni, nem keverendő össze dió- vagy magolajjal.

Az évek során több vizsgálati kutatás állapította meg, hogy egyes külföldi olívaolaj címkék nem mindig egyértelműek azt illetően, hol termesztették az olívabogyót, s hol palackozták, vagyis nehéz megítélni az olívaolaj valódi eredetét.

Okos döntés olyan extra szűz olívaolajat választani, amely sötétebb színű palackban kapható, ez ugyanis segít megőrizni az antioxidánsokat a fénytől. Ha egyszer kinyitottuk, érdemes egy hónapon belül felhasználni az olajat.

A többihez képest egyébként az extra szűz olívaolajnak az egyik legalacsonyabb a füstpontja. Vagyis, gyorsabban ég és ezért nem tanácsos túl sokáig használni, nagy hőmérsékleten, így például mélysütéshez. Az antioxidánsokat a magas hő is rongálhatja.

Az extra szűz olívaolaj használatának számos egyszerűbb módja is van. Öntsük zöldségekre, salátákra, fogyasszuk dióval, magvakkal, őrölt lenmaggal. Hogy több ízt adjunk hozzá, szórjuk meg egy kis sóval, facsarjunk hozzá friss citromot vagy adjunk hozzá egy teáskanállal a kedvenc ecetünkből.

Az olívaolaj használata javasolt párolt zöldségekhez is.

Az extra szűz olívaolaj mellett érdemes a zöldekhez még fűszereket és gyógynövényeket adni.

olivaolaj-testapolashoz

Készítsünk ízletes pestót, szószként alkalmazva tésztához vagy egyéb fehérjeforráshoz, de szendvicsbe is rakhatjuk majonéz helyett. Egyszerűen pürésítsünk egy negyed csészényi extra szűz olívaolajat két csészényi spenóttal és bazsalikommal, illetve fél csésze reszelt parmezánnal és dióval élelmiszerfeldolgozó gépben.

Fűszerezzük sóval, borssal – hűtőszekrényben több mint 4 napig eláll.

Salátákról a köretekig igen könnyű az extra szűz olívaolaj használata – hasznos és ízletes választás az egészséges ételekhez!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php