Étkezéssel is elegendő vitaminhoz juthatunk

Nem bűnös a magyar konyha, csak meg kell ismerni. A vitaminok testünk építőelemei, szervezetünk megfelelő működéséhez nagy szükség van rájuk.

A normál, kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel elegendő vitamin jut a szervezetünkbe, ilyenkor aligha kell félnünk, hogy hiány alakul ki. Sőt, a megfelelő szint fenntartásához nincs szükség nagy mennyiségű vitaminra, csak változatos étrendre.

 

Vinczer Péter vegyészmérnök szerint gyakran az étkezés rovására próbálunk időt nyerni, s táplálékkiegészítőkkel akarjuk megoldani a vitaminbevitelt. A vitaminkészítmények közül a szakember a pezsgőtablettákat tartja a legjobbnak, mert azokat több vízzel kell bevenni, így a gyakori folyadékhiányunkat is csökkentjük.

Szerinte nem szabad félni a multivitaminoktól, mert a többségük igen hasznos, de csak olyan tablettát szabad fogyasztani, amelynek az összetétele megfelel a nemzetközileg elfogadott napi beviteli értékeknek.11738A szakember úgy látja: manapság divatos dolog összeesküvés-elméleteket gyártani, amelyek szerint a gyógyszeripar szándékosan tartja alacsonyan az értékeket, így a hozzá nem értő embereket könnyen rá lehet venni, hogy extradózisú vitaminkészítményeket vegyenek ? csakhogy azok létjogosultságát semmi nem igazolja.

?Sokan hivatkoznak Szent-Györgyi Albertre, aki fölvetette, hogy a C-vitamint érdemes lenne nagyobb mennyiségben rendszeresen fogyasztani. Azt viszont már elfelejtik, hogy ez csak felvetés volt, amelyről Szent-Györgyi maga is közölte, hogy tudományos bizonyítást igényel. Az extrém dózisú, vízben oldódó vitamin viselkedése a szervezetben még ma sem igazán ismeretes? ? mondta a vegyészmérnök. ??Visszajutunk tehát a természetes vitaminbevitel elsőbbségéhez.11739Vitamindús táplálékként leginkább a zöldségeket, gyümölcsöket ajánlják, noha például az A- és D-vitamint a halmájolajokban vagy a tojássárgájában lehet igen nagy mennyiségben megtalálni, a legtöbb folsav pedig a májban van. Az értékes anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a hazai termékek ajánlottak, különösen nyersen vagy csak mérsékelt hő hatásának kitéve.

A magyar konyhatechnikát sokszor éri támadás, hogy nem igazán egészséges, mivel mindent túlpirítunk, túlfőzünk. A szakember ezt cáfolja, szerinte a magyar konyha semmivel sem egészségtelenebb, mint bármely másik, csak ismerni kell a fogásait és a technológiáját.

?Sajnos több természetgyógyász két fegyvert használ: az egyik az orvostudomány folyamatos becsmérlése, a másik a magyar konyha bűnösségének bizonyítása. Az már az emberek dolga, hogy mit hisznek el? ? jelentette ki Vinczer Péter.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.