Étkezés a világ körül – Miért előnyös egy-egy étrend?

Egészséges táplálkozás Franciaországtól Japánig

A különböző kultúrák másként étkeznek. Mindegyiknek megvannak azonban a jellegzetességei, s ezek olykor jelentős egészségügyi előnyöket tartogatnak. Lássuk, ki hogyan eszik a világban és miért egészséges ez az étrend!

A világ számos népe különböző ételekre esküszik, vannak jellegzetes étkei és italai. Sok közülük komoly előnyt gyakorol a szervezetre. Érdemes ezeket kipróbálni, magunkévá tenni, vagy legalább egyes szokásokat átvenni belőlük. Igen egészségesek ugyanis. Lássuk, mely étrendekről van szó.

1.Lassú étkezés Franciaországban: ha az ételt lassan, az ízeket ízlelgetve fogyasztjuk, mint a franciák, kevesebb kalóriát viszünk szervezetünkbe – ez a férfiakra különösen igaz. Vagyis, érdemes a finom falatokat kiélvezni, s hosszú étkezéseket folytatni a családdal, barátokkal, miközben a heti élményeket is megtárgyalhatjuk.

Foto: webmd

2.Kis adagok Japánban: a kisméretű ételek általában kevesebb kalóriát jelentenek. Tanulmányok azt mutatják, azok az emberek, akik nagyobb adagokat fogyasztanak, kevésbé egészségesek. Egy leves kezdésnek, sok vízzel, máris telít, így kielégítőbbnek érezzük a második fogást. A hagyományos japán étrend nem tartalmaz sok vörös húst. Kutatások szerint ez igen nagy előny.

Foto:webmd

3.India és a sok fűszer: az indiai ételek sok fűszerrel és gyógynövénnyel készülnek, ezért egészségesek. Előszeretettel használják a helyiek a határozottan előnyös gyömbért, curry-t, kurkumát, kardamomot. Tele vannak antioxidánsokkal és egyéb hasznos tulajdonságokkal is bírnak, s bizonyos fokú csípősséget adnak az ételeknek, amely hozzásegít, hogy kevesebbet együnk.

Foto:webmd

4.Valódi mediterrán étrend Görögországban: a Földközi-tengeren számos kultúra és étkezési szokás létezik, de a hagyományos görög étrendről mutatták ki, hogy igen egészséges, mert csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Az étrend azért előnyös, mert rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, több sajtot, mint tejet és több halat, mint egyéb húst. Érdemes mindent olívaolajjal készíteni, ami jó zsírral látja el az ételt. Végül a görögök egy kis borral öblítik le, amit megettek.

Foto:webmd

5.Vörösbor Olaszországban: tanulmányok szerint a mértékletes borfogyasztás csökkenti a szívbetegség esélyét és kimondottan egészséges. Valóban lényeges azonban a mérték – 1 pohár naponta a nőknek és 2 pohár a férfiaknak – ennyi még nem árt meg.

Foto:webmd

6.Erjesztett ételek Norvégiában: ha hagyjuk, hogy bizonyos élelmiszerek hosszú ideig vízben, sóban vagy fűszerben álljanak, az még előnyös és egészséges is lehet! Kémiájuk és ízük megváltozik. Ez az erjedés vagy fermentáció, s az így készült ételek a probiotikumok természetes forrásai.

Foto:webmd

A jó baktériumok mindenre hatással vannak, az emésztéstől kezdve a hangulatig. Kultúrák szerte a világban alkalmazzák az erjesztett zöldségeket, gyümölcsöket, tejet és húst. Norvégiában akár 1 évig is fermentálják a pisztrángot és főzés nélkül szolgálják fel.

7.Keverés-kavarás Koreában: ebben az országban az étteremben egyszerre szolgálhatnak fel savanyúságot, levest, gombócokat, erjesztett káposztát (kimchi), húst, tojást, halat és sertéshúst. A különféle ételek nemcsak érdekesek, hanem előnyösek is, mert több tápanyaghoz juttatják az embert. A nagyobb változatosság ugyanakkor több evéshez vezethet, ezért érdemes kisebb adagokat kérni.

Foto:webmd

8.Egészséges kenyér Svédországban: a szénhidrátok mennyiségére sosem árt odafigyelni – nem mindegyik egyformán előnytelen azonban. A svéd étrend része a teljes kiőrlésű rizskenyér, mely egészségesebb, s nem emeli annyira a vércukorszintet, mint fehér társa. Több rostot is tartalmaz, amely segíti az emésztést. Érdemes kipróbálni.

Foto:webmd

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.