Elhízás: mi melyik típusba tartozunk?

Négyféle altípust azonosítottak a kutatók

Napjainkban az elhízás sajnos valóságos járvánnyá nőtte ki magát – sok kutató dolgozik világszerte a probléma orvoslási lehetőségein. Lehet azonban, hogy nincs egyetlen jó válasz.

A szakemberek azonosították az elhízás 4 alap típusát.

Nem valószínű, hogy egyetlen megoldás minden, elhízással küzdő ember számára megfelelő lenne – vélik a kutatók, akik hosszú ideje munkálkodnak azon, hogy valamiképpen csökkentsék a már járványszerűvé vált, világszintű gondot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványként tartja nyilván az elhízást, melyet meg kell oldani, ha meg akarjuk előzni a betegségek kialakulását. A túlsúly áll többek között az olyan egészségügyi problémák mögött, mint a 2-es típusú diabétesz, szívbetegség, valamint a rákos betegségek különféle típusai. Ezek miatt is kiemelten fontos megtalálni a megoldást az elhízás terjedésének megakadályozására.

Egy új tanulmány szerzői több ezer, túlsúllyal küzdő ember adatait elemezték, s megállapították: nincs egyetlen jó módszer a helyzet kezelésére.

A Providence-i Brown Egyetem kutatói 4 alap elhízás típust határoztak meg, melyek jobban reagálnak a különböző megközelítésekre. A „mágikus megoldás” a különböző embercsoportokban rejtőzhet.

A személyre szabott megközelítés – és kezelés – érdekében volt szükség a megfelelőbb besorolásra, vagyis az emberek „osztályozására”. Mint Field professzor elmondta: egy 5 éves gyereket, aki ekkorra már túlsúlyos, aligha lehet összevetni egy 65 esztendős emberrel, aki az idők során hízott meg.

„A különbözőséget kell felismernünk – s ez talán segít jóval személyre szabottabb megközelítést alkalmazni az elhízás kezelésében” – emelte ki.

Az új felfedezéseket az Obesity szaklapban tették közzé. A felfedezések eredménye 2458 résztvevő analízise alapján született, akik súlycsökkentő műtéten estek át.

elhízás

A kutatók áttekintették a tanulmány résztvevőinek pszichológiai változóit, beleértve az étkezési mintákat, valamint a súlytörténetet és a hormonszintet, más biológiai tényezők mellett. Field professzor szerint ez az első olyan tanulmány, mely e pszichológiai elemek elemzését is magába foglalja. A négy elhízás típust speciális statisztikai módszer alkalmazásával állapították meg.

Az első csoportban a műtétet megelőzően magas vércukorszint és alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint volt jellemző a páciensekre, mely „jó koleszterinként” is ismert. A személyek 98 százaléka ebben a csoportban valamilyen szinten cukorbeteg volt.

A második csoportban levők étkezési rendellenességben szenvedtek. A megállapítások szerint 37 százalékuk túlevési rohamokkal küzdött, 61 százalékuk nem tudta kontrollálni nassolását, 92 százalékuk akkor is evett, ha nem volt éhes.

A harmadik csoport jellegzetességei igen érdekesek. Az anyagcserébe való betekintéskor az ebbe a csoportba tartozó emberek átlagosan követték az elhízás következetes jellegét. Nagyon kevesen szenvedtek étkezési rendellenességben, s csak 7 százalékuk vallotta: annak ellenére evett, hogy nem volt éhes. Furcsa módon semmi egyéb tényező nem különböztette meg ezt a csoportot a többitől.

A negyedik csoport tagjai már gyermekként túlsúlyosnak lettek nyilvánítva. Átlagban 18 éves korukra 32-es testtömeg-indexszel (BMI) rendelkeztek. Ez a szám számított a legmagasabbnak a csoportokon belül, ugyanis átlagosan 25-ös BMI-t állapítottak meg a résztvevőknél.

Ezeknek az embereknek a legmagasabb – 58-as – testtömeg-indexük volt a műtét előtt is. A többi csapatban ugyanekkor átlagban 45-öset mértek a pácienseknél.

A kutatók megállapították, hogy 3 évvel a súlycsökkentő beavatkozás után átlagosan 30 százalékot veszítettek súlyukból a nők és 25-öt a férfiak. A csoportok összehasonlításakor azonban rájöttek, hogy a műtétből a második és harmadik csapat profitált a legtöbbet. Nevezetesen, az étkezési rendellenességgel küzdött emberekről olvadt le a legtöbb kiló, a férfiakról átlagosan 28,5 százalék, a nőkről pedig 33,3 százalék.

Field professzor megjegyezte: annak oka, hogy eddig nem értek el jelentősebb felfedezéseket az elhízás orvoslása terén, az emberek „egy kalap alá vétele” volt. A valóság az, hogy több hihetetlenül hatékony módszer van az elhízás megelőzése és kezelése terén, de ha összekeverjük a több csoportba tartozó pácienseket, az elhomályosítja az eredményt – tette hozzá a szakember.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.