Elhízás-Fogyás

Átfogó klinikai tanulmányok mutatják, hogy a tartós életmód változtatások, étkezés és mozgás együtt, tartós súlycsökkenést eredményeznek amellett, hogy tartósan  – 1-3 éves távlatban – javítják a szervezet egészség-mutatóit, mint javítják a cukor-toleranciát, csökkentik a cukorbetegség, a magasvérnyomás- és a szív-érrendszeri betegségek előfordulását, csökkentik a koleszterin és triglicerid szinteket [10, 11].

Mikortól számít valaki túlsúlyosnak, vagy éppen túl vékonynak?

Átlagos testalkatú felnőttnél a BMI, vagy más néven testtömegindex segítségével könnyedén kiszámítható, hogy milyen tápláltsági állapottal rendelkezik.

Testömeg index Értékelés
16< kórosan sovány
16,1-18,5 sovány
18,6-24,9 normál
25-29,9 túlsúly
30-34,9 elhízás
35-39,9 súlyos elhízás
>40 igen súlyos elhízás

BMI kalkulátor

Kérem, hogy adja meg a magasságát méterben és a súlyát kilogrammban!

Magasság:  cm

Súly:           kg

Számolás

foto:pixabay.com

Táplálkozás

Testsúly csökkentése érdekében javasolt étkezés magában foglalja a napi kalória bevitel csökkentését, a mediterrán diétát, a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek fogyasztását, a szénhidrát és a zsír bevitel csökkentését.

Érdemes kis mértékben csökkenteni a szénhidrát bevitelt (40-45 energia%) és a zsír bevitelt is (25-30 energia%), miközben a fehérje bevitel mérséklet növelése (20-25 energia%) javasolt. Ezek alapján egy 70 kg testtömeg? férfinek 2000 kcal napi energia bevitel esetén 200- 225 gramm szénhidrát-, 100-120 gramm fehérje-, és 55-65 gramm zsírbevitel javasolt napi szinten.

Egy éves követéses vizsgálatok alapján megállapítható, hogy ugyanolyan mértékű a fogyás a zsiradékokat és szénhidrátokat korlátozó étrendekben is, ezért nem javasolt egyik tápanyag mennyiségét sem extrém mértékben csökkenteni. A szénhidrát szegény étrend bár kezdetben gyorsabb ütemü fogyást eredményez, de ez csupán a kezdeti fokozott vízveszteségnek köszönhető. [7]

Fizikai aktivitás

A mozgás jelentősen hozzásegíthet a testsúly csökkentéséhez, de fő szerepe az elért testtömeg megtartásában van [12]. A mozgás súlycsökkentő hatása önmagában kevés, étkezési változtatásokkal igazán hatékony. A testmozgás kiemelkedő hatással van az egészség-paraméterekre. Még testsúlycsökkenés nélkül is csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát [13]. Testsúlycsökkentés szempontjából a mozgásmennyiség fontosabbnak tűnik, mint a mozgásintenzitás. Minél több a mozgás, annál jelentősebb a zsigeri zsír mennyiségének csökkenése – amellett, hogy az izom mennyisége diéta mellett is megmarad [14]. Testsúlycsökkentés szempontjából a javasolt mozgásmennyiség napi 60 perc tempós gyaloglás [15].

foto:pixabay.com

Mentálhigiéné

A viselkedés-kezelésnek kiemelt szerepe van a testsúlycsökkentésben, hiszen mind a mozgás elkezdése, mind az étkezési változtatások végső soron viselkedésbeli változások [16]. A viselkedés-terápiának elsősorban az egészséges étkezés és mozgás alapjainak oktatására, megértésére, az alapismeretek elsajátítására kell irányulnia. Több tanulmány is kiemeli, hogy sikeresebb és nagyobb mértékű a fogyás, ha a páciens érti, mit miért tesz [17].

A sikeres fogyás alappillérei [18,19]

  • Komoly, hosszú távú elköteleződés az étkezési és mozgási szokások módosítására.
  • Kis zsírtartamú étkezés.
  • Rendszeres reggeli fogyasztás javasolt, emellett napi 5x étkezés.
  • Napi 60-90 perc gyaloglás.
  • Elérhető célokra összpontosítás.
  • Rendszeres – heti legalább egyszer – testsúly-mérés.
  • Az étkezés tudatos figyelése.

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.