Elhízás a karantén alatt – ne vegyük könnyedén!

Sokaknál szaladnak fel plusz kilók a koronavírus idején

Tény, hogy mindenki életét befolyásolja a koronavírus-járvány miatti karantén. Sokaknál plusz kilókhoz, vagy akár elhízáshoz is vezet az állandó otthonlét. Szakértők szerint fontos, hogy ne hagyjuk a dolgot annyiban.

Nem kevesen döntöttek a koronavírus-járvány és karantén idején úgy, hogy étkezéssel kárpótolják magukat. Még azok is hajlamosak voltak elcsábulni és ételekkel kompenzálni, akik korábban jobban odafigyeltek a súlyukra.

Kutatók szerint korai lenne azt mondani, hogy elhízás-járványról is szó van, de tény, hogy ha sokat van otthon az ember, kevésbé aktív. Többen esznek nagymértékben feldolgozott élelmiszereket, mint korábban. A szorongás ráadásul, ami a halálos járvánnyal jár, ideális ahhoz, hogy az ember evéssel nyugtassa magát.

Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint 1000 ember csaknem egynegyede azt vallja: a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások miatt szaladtak fel rá plusz kilók. Egy másik felmérés szerint a férfiak fele, míg a nők egyharmada számolt be súlygyarapodásról, elhízásról.

Azoknál, akik eleve küzdöttek a kilókkal, a koronavírus-járvány csak még nagyobb kockázatot jelentett, s nagyon sok köztük a fiatal.

A Facebookon csoport alakult azokból, akik a karantén miatt híztak. Több mint félmillió felhasználó tagja a quarantine 15 vagy éppen a #quarantineweight gain csoportoknak. S bár a kezdeményezés mulatságosnak tűnhet, igen veszélyes következményekkel járhat. Ráadásul, ha sok ember zárja a karantén-időszakot elhízással, az jelentős hatással lehet a közegészségügyre is.

Az a bizonyos „karantén-étrend”

A kutatók adatai szerint az emberek a koronavírus-járvány miatti karantén alatt több olyan ételt esznek, amely hozzájárulhat a hízáshoz. Élen jár a cukorka, a hizlaló szénhidrátnak számító kenyér, a tészta. Többen használtak lisztet, mint a karantént megelőzően. A „stressz-evés” jelentős mértékben hozzájárult a plusz kilókhoz.

Az alkoholos italok eladása is emelkedett. Az ivás ráadásul szintén oka lehet a hízásnak. Üres kalóriának számít, s sokat tesz a gátlások feloldásáért, beleértve azokat is, amelyek akadályoznak bennünket a hizlaló dolgok elfogyasztásában. Két pohár bor után, amelyet a vacsorához megittunk, az egészséges étkezés gondolata egyre kevésbé foglalkoztat – vélik szakértők. Plusz, ha valaki több alkoholt ivott, másnap többet is ehet.

Fotó: 123rf.com

Ülő életmód – sokszorosan

A karanténnal együtt járt, hogy sokan lemondtak eddigi napi aktivitásaikról, vagy otthon igyekeztek tornázni, mozogni, ha volt motivációjuk. Nem kevés ember azonban jóval többet ült, mint korábban. Eltűntek azok a lehetőségek is a mozgásra, amelyek a munkahelyen megvannak – odamenni, visszajönni, kiugrani kávéért, elsétálni a megbeszélésre.

A szülőknek a gyermekek felügyelete mellett tanításukkal is foglalkozni kellett, s ez a megszokott otthoni teendőkkel együtt meglehetősen kimerítő.

Az is igaz azonban, hogy vannak, akik súlyt vesztettek – mert már nem étteremben, menzán étkeztek, hanem otthon, gyakran a maguk készítette és egészségesebb alapanyagokból álló ételből. Ráadásul a munkatársuk se csábította el őket a sarki kávézóba egy jó habos kávéra, süteménnyel kiegészítve.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetünk az elhízás, a plusz kilók ellen?

1.Változtassunk taktikát: ahelyett, hogy olyan csoporthoz csatlakozunk, akik a hízásukon mosolyognak, inkább fogyasztó csoport tagjaival közösködjünk, beszélgessünk! Adjunk egymásnak jó tanácsokat, tippeket.

2.Változassunk környezetet: ha nem muszáj, ne a konyhából dolgozzunk otthon! Ha minden a szemünk előtt van az ételek közül, valahol természetes, hogy elkezdünk rájárni a kínálkozó falatokra. Szobában dolgozzunk és egészséges nassolnivalókat vigyünk be magunknak a tányéron. Állítsunk fel szabályokat: például fogadjuk meg, hogy délelőtt 10 óráig nem nyitjuk ki a hűtőt.

3.Koncentráljunk a könnyű ételekre: mivel a karantén alatti élet is igencsak megterhelő lehet, egyszerűbbnek tűnhet a fárasztó nap végén ételt rendelni – ez szintén hozzájárulhat az elhízáshoz, a plusz kilókhoz.

Pedig vannak ételek, amelyeket rendkívül egyszerű elkészíteni és még egészségesek is: egy kis teljes kiőrlésű tészta, jó minőségű szósszal vagy paradicsomos mártással ideális lehet vacsorára is. Akárcsak egy omlett fokhagymásan, pirított gombával.

4.Vásároljunk okosabban: szerezzünk be olyan alap élelmiszereket, amelyek nem drágák és sokoldalúan felhasználhatók. Teljes kiőrlésű gabona, fagyasztott zöldségek, konzerv bab és paradicsom például. Írjunk listát arról, milyen ételeket szeretnénk készíteni.

5.Tervezzük meg az ételeket: ha karanténban élünk, meg sem tehetjük, hogy csak úgy találomra vásárolgatunk a boltban. Sokkal ésszerűbb tervezni és felírni minden hiányzó dolgot. Vagyis, mielőtt vásárolni megyünk, jegyezzünk le mindent, amire szükség lehet és ami 1 vagy 2 heti étel elkészítéséhez kellhet.

6.Menjünk ki: minden nap mozogjunk legalább fél órát. Ennyi idő is nagyon jót tesz a természetben, ráadásul hatékony a plusz kilók ellen.  A szabadban tartózkodás csökkenti a kortizol (stressz-hormon) szintjét, ami alapjaiban változtathatja meg étkezési szokásainkat.

7.Ha egyedül nem megy, kérjünk segítséget: nem mindenki érzi magát alkalmasnak arra, hogy teljesen egyedül ellenőrzés alatt tartsa étkezését. Érdemes ilyenkor dietetikus, táplálkozási tanácsadó segítségét kérni. Ez már csak azért is előnyös, mert az étrend és a testmozgás teljesen személyre szabható.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.