Életeket menthet a „hozzáadott cukor” felirat

Hamarosan az összes mennyiség szerepelhet az élelmiszereken

Emberek millióinak életét mentheti meg a tervezett termék-felirat, melyen a hozzáadott cukor mennyiségét meg lehet nézni – megelőzheti a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

Egy új szabályozás megkövetelné, hogy a hozzáadott cukor mennyiségét is feltüntessék az élelmiszerek címkéjén. Ezzel az intézkedéssel közel 1 millió szívbetegséget és 2-es típusú diabéteszes esetet előzhetnének meg az Egyesült Államokban, ahol az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) először 2016 májusában javasolta, hogy a teljes szénhidrát tartalom kategóriában tüntessék fel, mennyi hozzáadott cukrot rejt még egy adott termék a már benne levőn kívül.

Ha a fogyasztóknak van lehetőségük az új címke elolvasására, megváltoztathatják élelmiszer-választásukat, s az amerikai szakemberek számítógépes becslése szerint 350 ezer szívbetegség- illetve 600 ezer 2-es típusú diabétesz-eset lenne megelőzhető a következő két évtizedben. Nem is beszélve az egészségügy költségeiről.

A hatás természetesen a gyártókra is jelentős lenne – csökkentenék az élelmiszerekbe kerülő cukor mennyiségét.

„A hozzáadott cukor címke arra készteti az élelmiszeripart, hogy termékei egy részét újrafogalmazza, s ha kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, az egészségügyi és pénzügyi előnyök megduplázódnának. Ez megdöbbentő hatás” – fejtette ki Renata Micha, a Bostoni Tufts Egyetem Táplálkozástudományi Iskolájának vezető kutatója.

A hozzáadott cukor az amerikaiak elfogyasztott napi kalóriáinak több mint 15 százalékát teszi ki – annak ellenére, hogy a naponta javasolt mennyiség csupán 10 százalék alatti.

Sok emberben lehetne tudatosítani, hogy egy adott termékben sajnos annál több hozzáadott cukor van, mint amennyit róla gondolunk – ehhez a jövőben elég lenne elolvasni a címkét.

Tájékoztatásképpen, a barna cukor, a kukorica édesítőszer, a kukoricaszirup, a dextróz, a fruktóz, a glükóz, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a méz, a laktóz, a maláta-szirup, a maltóz, a melasz, a nyerscukor és a szacharóz csupán néhány azon különféle összetevő közül, melyek hozzáadott cukorral gazdagítanak egy élelmiszert.

Az FDA a fogyasztók dolgának megkönnyítése érdekében szorgalmazza az új típusú étel-címke bevezetését, mely az összes hozzáadott cukorforrást tartalmazza. Grammban lesz kifejezve és egy átlagos személy napi kalóriatartalmának aránya is feltüntetésre kerül.

Sajnos, a címke bevezetését a hatóság 2020-ra tolta, de az mindenképpen ígéretesnek tűnik. Nagy szükség van a címke bevezetésére s nagyon időszerű is lenne – mondta Renata Micha.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a hatékonyabb információk sokat segítenek az embereknek okosabb döntéseket hozni az élelmiszer-választás terén, s sokan elkezdték kerülni az egészségtelen transzzsírokban gazdag ételeket – ami az élelmiszeripart is arra késztette, hogy eltávolítsa azokat termékeiből.

Dr. Reshmi Srinath, a New York-i Mount Sinai Súly- és Anyagcsere Menedzsment Programjának vezetője, illetve az Icahn Egészségügyi Iskola professzor asszisztense abban bízik, ugyanezt a helyzetet érik el majd a hozzáadott cukor feliratokkal. Tapasztalatai szerint az emberek ma már jóval tudatosabbak a cukor-bevitelüket illetően is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.