Ehető még a bezöldült krumpli?

Először is nézzük a legalapvetőbb kérdést, mitől zöldül be a krumpli? A válasz roppant egyszerű és magától értetődő: a napfénytől.

Ha a burgonyát közvetlen napsütésnek tesszük ki, akkor a benne található klorofill hatására elkezd bezöldülni. Ezért szokták sötét kamrában, pincében tárolni, és részben ebből az okból vermelték el a nagyszüleink télre.

A probléma abban rejlik, hogy amikor a klorofilltartalma elkezd növekedni a burgonyának, akkor valószínűleg több szolanin is termelődik benne. Utóbbi vegyület nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat okozhat az émelygés, hasmenés, fejfájás mellett. Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket tapasztaljuk, jelentős mennyiséget kell elfogyasztanunk belőle, illetve az ilyen burgonyát már keserű ízéről is gyorsan fel lehet ismerni. A megoldás tehát egyszerű, ha keserű, ne együk meg.

Igenis fogyhatunk krumplival!

Jó hír, hogy nem kell az egész zsák krumplit kihajítanunk, ha egy-két darabon zöld foltokat fedezünk fel, elegendő, ha pucolás közben az elszíneződött részeket kivágjuk. A bezöldülést pedig eleve jelentősen elodázhatjuk, ha a megvásárolt krumplit megfelelően tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen.

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.