Egy pohár tej a fokhagymaszagú lehelet ellen

Aki aggódik amiatt, hogy a fokhagymától kellemetlen lesz a lehelete, igyon egy pohár tejet, javasolják a tudósok, akik szerint így elűzhető az átható szag.

Nyers és főtt gerezdekkel kísérleteztek, amiből kiderült, hogy a tej ?jelentősen csökkenti? a fokhagyma ízét és illatát adó kéntartalmú összetevők szintjét. A szerzők úgy nyilatkoztak a Journal of Food Science-nek, hogy a tej víz- illetve zsírtartalma veszi el az aromákat. Az optimális hatáshoz a fokhagyma fogyasztásával egyidőben érdemes kortyolgatni a fehérjetartalmú italt.

Ha a szájban keveredik össze a tej és a fokhagyma, úgy jobban semlegesíti a nemkívánt illatanyagokat, mintha az étkezést követően kerül sor a tejfogysztásra. A teljes zsírtartalmú tej jobb eredményt ad, mint a zsírszegény változat, vagy a víz, derült ki az önkéntesek leheletmintáiból.Az egyik összetevő, amivel a tej reakcióba lép, az allil-metil-szulfid (AMS).11371Ez az anyag nem bomlik le az emésztés során, ezért a leheletbe és a verejtékbe választódik ki. Bár a fokhagyma rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír (rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz), de órákig, sőt, napokig tartó kellemetlen száj-és testszagot okoz. A tanulmány szerzői, Sheryl Barringer és Areerat Hansangurum szerint a sima víz és néhány élelmiszer, mint például a gomba és a bazsalikom. A víz és zsiradék együttesen azonban jobban működik, állítja az Ohio Állami Egyetem csapata. ?Az eredmények szerint a magasabb víz és/vagy zsírtartalmú ételek és italok segíthetnek csökkenteni az átható szagot, amit a fokhagyma okoz.? ? mondták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.