Egy korty cognac

A cognac a brandy speciális változata. A külön elnevezés oka az ital származási helyében keresendő, ugyanis cognac csakis a Franciaországban található Charante völgyében előállított borpárlat lehet.

A völgyben hat szőlőskert foglalkozhat a cognac alapját adó bor előállításával: Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bon Bois, Borderies és Bois Ordinaires. A Grande és Petite Champagne területéről származó cognac, a Fine Champagne nevet viseli.

A konyak feltalálása a XV. századra tehető, Cognac város ostromának idejére. Tekintettel arra, hogy a katonák számára bort nem volt szabad eladni, viszont az új termés igen nagy volt, a helybeli gyógyszerész tanácsára ledesztillálták, és ilyen koncentrált állapotban adták el. Az ital csakhamar igen kedvelt lett, gyártása évről évre nőtt és tökéletesedett, de a bor termelése sem állt meg.

Foto:pixabay.com


Vannak, akik
egy húzásra lehörpintik, vannak, akik órákon át élvezik az ital különleges zamatát, de fogyasztása közben elengedhetetlen a tulipán alakú pohár használata. Az utóbbi időkben – főleg a franciáknál – nagy divat lett a fiatalabb évjáratú konyakot tonickal keverni, vagy jégkockákra önteni.Az út a konyak mai minőségének eléréséig igen hosszú volt. A 70 fokos szeszerősség ismételt desztillációval elérhető, amely megjavítja a minőséget, mert közben fokozatosan elillannak a kozmaolajok. A nyert színtelen párlatot teszik a tölgyfahordókba. Hosszas tárolás alatt kapja meg a konyak aranysárga színét és finom ízét.

Foto: pixabay.com

A brandy hatását az emberi testre a világ számos országának tudósai tanulmányozták. Kutatásuk során kiderült, hogy az ital jótékony hatással van az emberi szívre és az erekre.

Az emberekben számos olyan mítosz létezik, amelyek különböző tulajdonságokat tulajdonítanak az ilyen típusú alkoholnak.

Az úgynevezett konyak tartalmazhat alkoholtartalmú italokat, amelyeket speciális technológiával készítettek a francia Charente tartományban. A máshol gyártott konyakok a pálinkához tartoznak.

Sokak szerint a konyak elhagyhatatlan társa a szivar. Külön-külön is élvezhetők, de együtt azonban csodálatos élményt nyújtanak.

A világ legértékesebb cognac-ja a Henri IV. Cognac Grande Champagne. Ezt a nedűt 1776 óta készítik, 100 éves érlelés után kerül az ital a számára méltó helyre, azaz a 24 karátos arannyal bevont és 6500 gyémánttal díszített palackjába. A cognac különlegességeihez hozzátartozik még, hogy a mai napig is IV. Henrik egyenes ági leszármazottjai készítik.

Ám ennek a sok törődésnek és luxusnak jócskán megkérik az árát, egy palack ebből az italból ugyanis 2 millió amerikai dollárba kerül, ami mai árfolyamon számolva körülbelül 400 millió Forintnak felel meg.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.